Már hat budapesti kerületben szaggatja az Együtt a Soros-plakátokat

Már hat budapesti kerületben szaggatja az Együtt a Soros-plakátokat

Egy hét alatt hat budapesti kerületben is Soros-plakát-eltávolítást szervez az Együtt, mert gyűlöletkampánynak tartja a kormány tevékenységét. A plakáttépkedéseket tüntetésként jelentik be a rendőrségen, így a hatóság tudomásával, járőrökkel biztosítva teszik mindezt.

Vasárnap a XVI. kerületben harminc-negyven fő részvételével le is szedtek jó pár plakátot, szerdán a XI. kerületben, pénteken és szombaton pedig a XVIII., XIX., XII., XXII. kerületekben fognak plakátokat tépni, ami a hazai bírósági gyakorlat szerint szabad véleménynyilvánításnak számít.

A hazai bíróságok szerint ugyanis szabad véleménynyilvánításnak számít a politikai tartalmú plakát leszedése, legalábbis erre jutott egészen friss jelentésében a Kúria joggyakorlat-elemező csoportja, ami az alapjogi szempontok érvényesülését nézte a hétköznapi bírósági ügyekben. Nyolc bíróságnak az alapjogi eseteket tárgyaló ítéleteiből vettek mintát, és azt írják, hogy a magyar bíróságok a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva szüntették meg az eljárást minden olyan feljelentésnél, ahol politikai plakátokat szedett le valaki, másvalaki pedig rongálás miatt tett feljelentést.

Hírdetés

A TASZ is erre jutott tavalyi cikkében. A jogvédők azt írják, hogy „a plakáttépés egy (meglehetősen radikális) véleménynyilvánítás. A kormány plakátjait letépő korábbi ügyfeleink – mint minden magánember – véleménynyilvánítási szabadsága alkotmányosan védett.”

A teljes cikk az index.hu-n olvasható

The post Már hat budapesti kerületben szaggatja az Együtt a Soros-plakátokat appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »