Már egy oltás is elég lesz a védettségi igazolványhoz

Már egy oltás is elég lesz a védettségi igazolványhoz

Péntek éjjel megjelent a közlönyben egy kormányrendelet, amely a védettségi igazolvány kiadásának szabályait módosítja. A legfontosabb változás, hogy már egy oltás is elég lesz ahhoz, hogy megkapjuk a dokumentumot.

A védettségi igazolvány több esetben is kiadható. Ha az illető

  • a Covid-19-betegségből meghatározott időn belül gyógyult fel, és ezt igazolni is képes,
  • illetve ha az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal beoltják.

Az éjjel megjelent egy kormányrendelet, mely módosítja a fenti esetek részletszabályait, a legfontosabb változás, hogy eddig a következő rész szerepelt a korábbi rendeletben:

Az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált, a gyártó által meghatározott dózisú Covid-19-oltóanyaggal történt védőoltás tényének az igazolásával történik.

A módosítással azonban kiveszik a kiemelt részt, azaz azt, hogy az igazolványt csak a gyártó által meghatározott dózisú oltás esetén lehet kiadni.

Ennek jelentősége elsőre nem egyértelmű, erről a módosító rendelet későbbi passzusa árulkodik, mely szerint "az új rendelet hatálybalépése előtt az alapimmunizáláshoz két oltás volt szükséges", azonban ez már nem feltétel, tehát a Portfolio értelmezése szerint:

Hírdetés

már egy oltás után is kiadható lesz a védettségi igazolvány.

A módosító rendelet arról is rendelkezik, hogy akik a hatályba lépése előtt kapták meg az első oltásukat, ugyanúgy megkaphatják a védettségi igazolványt, mint azok, akik a módosítás után kapják meg azt, és ezt hivatalból kiküldik nekik az oltás után egy-két héten belül.

A módosítás egyébként nem feltétlenül ördögtől való dolog, egyrészt azért, mert most az oltási terv szerint minél több lakosnak adnak be egy vakcinadózist, ezért alig lesz, aki két oltással rendelkezik. Másrészt számos tanulmány (és például a brit tapasztalatok szerint) már egyetlen oltás is jelentősen növeli a védettséget a vírussal szemben, nagyban csökkenti a fertőzés kockázatát, és annak esélyét is, hogy valaki kórházba kerüljön.

További módosítás, hogy aki átesett a fertőzésen, és védettségi igazolványt szeretne laboratóriumi vizsgálattal, annak ezt jeleznie kell a labor felé. A labor ezután arról állít ki igazolást, hogy:

az igénylő szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag jelen van/nincs jelen.

Hiába esett át valaki a fertőzésen, ha már nincs ellenanyag a vérében, ezen a módon nem szerezhet igazolványt.

A kormány még nem határozott arról, hogy mire lesz jogosult az, aki a kártyával rendelkezik, de azt már közölték, hogy álláspontjuk szerint

a karanténszabályokat Gulyás Gergely szerint minden további nélkül fel lehet majd oldani az ő esetükben.

Az emberek közötti különbségtétel alkotmányos akkor, ha nem önkényes. Erről azonban még nincs döntés, a nemzeti konzultációban az emberek véleményt mondhatnak róla.

A karantén alól mindenképpen felmentést adna a kormány.

A védettségi igazolványról szóló rendeletet már egyszer módosította a kormány, akkor kivették az igazolvány tartalmából, hogy ki milyen oltóanyagot kap. Ez valószínűleg erősen összefügg azzal, hogy több európai ország kijelentette, ha nem az EU-ban is engedélyezett vakcinával oltanak be valakit egy országban, (mint amilyen nálunk egyelőre a kínai Sinopharm vakcinája vagy az orosz Szputnyik V), akkor ők nem mentesülhetnek a karanténszabályok/beutazási szabályok alól. Vagyis úgy kezelnék őket, mint akit semmivel sem oltottak be.

(Portfolio nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »