Már egy éve kómában fekszik az Észak-Koreából hazaengedett amerikai diák

A tavaly Észak-Koreában 15 évnyi kényszermunkára ítélt amerikai diákot hazaszállították az USA-ba – tudta meg a The Washington Post a fiú szüleitől. A 22 éves Otto Warmbier azonban állítólag már egy éve kómában van, és erről hozzátartozói is csak most értesültek.

 

Warmbiert tavaly januárban tartóztatták le Észak-Koreában, mert megpróbált ellopni egy propaganda-plakátot (az ő értelmezésében emlékbe szerette volna hazavinni). A koreai titkosrendőrség azonban letartóztatta, és alig néhány órás tárgyalás után államellenes tevékenység miatt 15 évnyi kényszermunkára ítélték.

 

A botulizmus miatt súlyos bénulásban szenvedő, kómában lévő Warmbiert egyenesen az Ohio-i Cincinnati Egyetemi Kórházba szállították. Állítólag már tavaly márciustól ilyen állapotban volt.

 

Hírdetés

Észak-Korea rendszeresen tartóztat le amerikai diákokat különböző, gyakran mondvacsinált indokokkal, hogy párbeszédet kényszerítsen ki az Egyesült Államokból. Warmbier esetében például az amerikai külügy Kanadán keresztül kommunikált Phenjannal, az USA és Észak-Korea között ugyanis nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

 

BBC.com

Nyitókép: Retuers.com

Kapcsolódó cikkek:

15 év kényszermunkára ítélték az amerikai diákot Észak-Koreában


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »