Már decemberben tudhatták, hol bujkál Abdeslam

Egy rendőri jelentésben már december elején szerepelt a címe annak a lakóháznak, amely hónapokon át a tavalyi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője, az előző héten őrizetbe vett Salah Abdeslam búvóhelyéül szolgált – közölte pénteken a belga sajtó.

A La Libre Belgique című helyi lap friss értesülései szerint egy rendőr december 7-én bizalmas jelentést küldött a terrorellenes biztonsági szerveknek, amelyben leírta a címét annak a brüsszeli lakóháznak, amelynél a múlt héten végül elfogták Abdeslamot. A dokumentum azonban elakadt a rendőrkapitányságon, és három hónapon keresztül nem jutott el a megfelelő helyre.

A malines-i rendőr egy betegszabadságon lévő kollégájától kapta az információt, amely szerint egy Abid nevű férfi kapcsolatban áll Salah Abdeslammal. A rendőr azonnal továbbította a kapott információkat, a jelentésben szerepelt Abid címe is, az a ház, amelynél később őrizetbe vették Abdeslamot.

Hírdetés

Vizsgálatot indítottak

A rendőrök az előző pénteken vették őrizetbe Abdeslamot két társával együtt, akik közül az egyik az az Abid nevű férfi, aki a több mint három hónappal ezelőtt keltezett jelentésben is szerepel – írta a La Derniére Heure című újság. A rendőrség munkáját felügyelő bizottság vizsgálatot indított az ügyben.

A VRT belga közszolgálati televízió arról számolt be szerdán, hogy a nyomozók szerint Abdeslam és társai több helyszínen végrehajtott lőfegyveres rajtaütéseket terveztek, és ezekkel egy időben mások öngyilkos robbantásokat követtek volna el.

Sven Mary, Abdeslam ügyvédje viszont korábban kijelentette: védencének nem volt tudomása arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »