Már csak percei lehetnek hátra a román kormánykoalíciónak

Nicolae Marin szenátor, aki nemrég bejelentette, hogy kilép a Szociáldemokrata Pártból, bejelentette, hogy a Pro Româniában folytatja.

Hétfőn ugyanakkor három szociáldemokrata képviselő, Liviu-Ioan Balint, Alexandru Bălănescu és Florinel Stancu jelezték, hogy maguk is Victor Ponta pártjában kívánják folytatni.

Eközben egyre több portál értesül úgy, hogy ezúttal tényleg vége lesz a jelenlegi kormánykoalíciónak, és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) állandó tanácsa megszavazza hétfőn, hogy a párt lépjen ki a kormányból, az ALDE miniszterei pedig mondjanak le tisztségükről az első kormányülésen.

Az ALDE döntésére azt követően kerülne sor, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) figyelmen kívül hagyta az ALDE kérését, hogy alakítsák át a kormányt és dolgozzanak ki új kormányprogramot.

Ugyanakkor Călin Popescu-Tăriceanu visszalép az elnökválasztási kampányból, mert nem sikerült megegyezniük a szocialistákkal, hogy közös jelöltet indítsanak.

Hírdetés

Ugyanazon források szerint a parlament őszi ülésszakának kezdetén Popescu-Tăriceanu lemond a szenátusi elnöki tisztségéről.

Az ALDE képviselői ugyanakkor hajlandóknak mutatkoznak arra, hogy megszavazzanak egy esetleges bizalmatlansági indítványt, amit benyújt az ellenzék.

A források szerint az ALDE és a Pro Románia választási szövetséget köt, és az ALDE hajlandó logisztikai támogatást nyújtani Mircea Diaconu államelnök-jelöltnek.

Dăncilă időközben kétségbeesettnek is értelmezhető felhívást intézett az ALDE és a Pro România képviselőihez, mondván, a PSD folytatni fogja a kormányzást.

„A PSD továbbviszi az ország kormányzását, és mellénk fognak állni azok az ALDE-ból és a Pro Româniából, akik nem akarnak megfutomadoni, mert értik, hogy a megfutamodás és a lustaság sosem viszi előre Romániát. Egy kisebb csoport érdekét leszámítva nekünk azt kell tennünk, hogy a választók által 2016-ban megszavazott bizalomnak megfeleljünk. Ha valakik az ALDE-ból kilép a szövetségből, azok nagyot fognak veszíteni mind a románok, mind a jóhiszemű kollégák előtt, akik alávetették magukat a magasztos célok megvalósításának, mind a román állami intézmények és a külföldi partnereink előtt” – írta Dăncilă a Facebookra.

A miniszterelnöknek a távozók miatt igencsak nehéz lesz megtartania a hatalmát, tekintve, hogy a Romániai Demokrata Szövetségre sem számíthat, annak elnöke, Kelemen Hunor ugyanis kategorikusan kijelentette, hogy nem fog mellé állni. (hírszerk/(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »