Már csak ez hiányzott: nagyik a szélsőjobb ellen

Már csak ez hiányzott: nagyik a szélsőjobb ellen

Egy erdélyi szász származású 70 éves nő Nagyik a szélsőjobb ellen névvel idős embereket összefogó aktivista csoportot hozott létre Németországban.

Ennek az lenne a célja, hogy „közös erővel lépjenek fel az egyre hatékonyabban terjedő szélsőjobboldal ellen” – írja a szebeni független Turnul Sfatului lap. A Németországba kivándorolt élő Anna Ohnweiler tevékenysége miatt 2020-ban megkapta az úgynevezett Erkölcsi Bátorságért Paul Spiegel díjat, amelyet a Németországi Zsidó Központi Tanács azért hozott létre, hogy honorálja a zsidók felsőbbrendűségét hirdető szervezet számára kedves kezdeményezéseket. A Tanács elnöke, Josef Schuster, a díj átadása kapcsán így méltatta: „A Nagyik a szélsőjobb ellen élettapasztalatukat és idejüket arra fordítják, hogy a maguk eszközeivel védjék a demokráciát. Hangosan és határozottan lépnek fel a növekvő antiszemitizmus és rasszizmus, valamint a nőgyűlölet ellen” – írja a Szombat című zsidó lap.

„Üzenetünk egyszerű és tiszta: nem számít, honnan származol, milyen nyelvet beszélsz, milyen a bőrszíned és milyen vallású vagy. Mindannyian emberek vagyunk. A német alkotmány első paragrafusa kimondja, hogy minden egyénnek egyforma jogai vannak. És ez nekünk nagyon fontos: nem számít, ha valaki Törökországból, vagy Romániából, vagy az Egyesült Államokból származik. Az emberi élet értékes. Minden emberi élet” – nyilatkozta korábban a mozgalom alapítója.

Hírdetés

„Te boszorkány!” – nem mindenkinek tetszik a túlbuzgó bevándorló nagyi

Természetesen nyugdíjas politikai mozgalmi aktivitása, és a Nagyik a szélsőjobb ellen csoport működése nem mindenkinek tetszik, ezért számos nemtetszést nyilvánító üzenetet kapott főleg az online térben, amit persze úgy állított be a nyilvánosságnak, hogy halálos veszélyben él a tevékenysége miatt. A Szombat közölte az egyik képeslapot, amelyben ez állt: „Nagyi boszorkány / Anna Ohnweiler / Te ronda öreg csoroszlya, mi nem akarunk itt JOBBOLDAL elleni nagyikat. Mi itt csak BALOLDAL elleni nagyikat és nagyapókat akarunk és más rendes németeket! Tűnj vissza Erdélybe, oda ahonnan kieresztettek. És rögtön vidd magaddal azt a folyamatosan grimaszoló buzi hazug tévét! Különben életbe lép a B terv / Fordíts!” – a lap hátoldalán pedig további méltatlankodások olvashatóak. A DW-nek beszámolt arról is, hogy feljelentést tett az ügyben, de a tettest nem találták meg a hatóságok. 

„Istenem, mit számít a nemzetiség, hiszen egyformán emberek vagyunk” – sóhajtott fel Anna Ohnweiler a lapnak, mikor felidézte, hogy gyerekkorában a szebeni szász és román gyerekek együtt játszottak. Nyilván arról nem hallott, vagy így utólag nem is érdekli, hogy ugyanebben a korszakban magyar falvakat dózeroltak el Chauchecu bulldózerei.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »