Már biztosan nem várhatunk magasabb élelmiszerárakat?

Már biztosan nem várhatunk magasabb élelmiszerárakat?

Az év elejétől az üzletek arról kívánnak meggyőzni bennünket, hogy olcsóbban árulják az élelmiszereket mint egy évvel korábban, de valóban mögöttünk van a drágulások korszaka vagy még számíthatunk áremelkedésre.

A legtöbb elemző szerint az infláció csúcsidőszaka már Európa mögött van, amit az idei statisztikák is mutatnak és amennyiben a jövő héten az Európai Központi Bank is csökkenti az alapkamatlábakat, akkor már a legfelsőbb szinten is igazolást kapunk erről. A Szlovák Nemzeti Bank elemzői a közelmúltban megjelent publikációjukban szinténmegállapították, az élelmiszerárak meredek emelkedése már megállt Európa-szerte, sőt csökkenni is kezdett. Az élelmiszerárak növekedése az EU-ban 2023 márciusában érte el a csúcsot, amikor az összes élelmiszer legalább 6%-kal nőtt éves összehasonlításban. Azóta azonban az árak alakulása mérséklődni kezdett, és jelentősen csökkent a gyorsan növekvő cikkek aránya. Az EU-ban az élelmiszerek körülbelül egyötödének ára már csökken.

A korábbi drágulást viszont mindenki észrevette, s hasonló erőteljes inflációs folyamatokra régen volt példa. Szlovákiában az árak közel 40%-kal nőttek 2021 júniusától 2023 márciusáig, miközben a növekedés 0,6%-ra lassult az elmúlt évben.

Hírdetés

Az idei év márciusára az élelmiszerkategóriák 40%-a lett olcsóbb éves összevetésben. Ez több, mint az uniós átlag, de azt is látni kell, hogy a drágulás is nagyobb volt. Legalább 10% csökkenés jellemző a növényi olajokra, lisztekre, tojásra és friss vagy hűtött zöldségekre. Éppen ellenkezőleg, a burgonya több mint 10%-kal drágább, és különösen az olívaolaj, amelynek ára 45%-kal emelkedett. Az olivaolaj árának emelkedése egyébként nem csak nálunk, hanem a többi országban is tapasztalható.

A szakértők egyébként úgy vélik, nem kell további drágulásra számítani a közeljövőben, mert a gazdák költségei az EU-ban csökkenni kezdtek.

Ez is tükrözi a mezőgazdasági nagykereskedelmi árak évi 10%-os csökkenését. Ugyanígy a mezőgazdasági termelés fontos költségeként jelentkező műtrágyák ára 40%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer-termelési árak növekedése is jelentősen mérséklődött, anélkül, hogy a magasabb költségek a fogyasztói árakra hárultak volna.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »