Már be is szerezte Biden a néger nőt, akit követeltek tőle

Már be is szerezte Biden a néger nőt, akit követeltek tőle

Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltjének alelnökjelöltje – jelentette be kedden Delaware-ban kiadott közleményében Biden kampánycsapata.

Az 55 éves szenátor, aki korábban ügyész volt Kaliforniában, az első színesbőrű női alelnökjelölt az Egyesült Államok történetében.

"Végtelen megtiszteltetéssel jelentem be, hogy Kamala Harrist, a dolgozó rétegek védelmének bátor harcosát és az állam egyik legnagyszerűbb szolgálóját választottam alelnökjelöltemnek" – fogalmazott a Joe Biden által aláírt közlemény. Biden kitért arra is, hogy Harris, még kaliforniai ügyészként, együttdolgozott Beau Bidennel, a várható demokrata elnökjelölt azóta elhunyt, idősebbik fiával. "Figyeltem, ahogyan szembeszálltak a nagy bankokkal, segítették a dolgozókat és védelmezték a nőket és a gyerekeket a rossz bánásmódtól" – írta Joe Biden. Kamala Harris, aki 2017 óta szenátor a szövetségi kongresszusban, jamaicai és indiai bevándorlók gyermeke. Politikusként a Demokrata Párt balszárnyához sorolják. A közlemény szerint Kamala Harris Joe Bidennel együtt szerdán tart bemutatkozó és programadó beszédet.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren reagált a bejelentésre. Rövid videót tett közzé, amelyben Harrist a többi között radikális baloldalinak nevezi, felidézve, hogy az elnökjelöltségért is harcba szálló politikusnő a kampányban a társadalombiztosítás államosítását és új adókat ígért. "A lassú Joe és a hamis Kamala együtt tökéletes pár, Amerikának rossz" – hirdette a Trump által közzétett videó.

Obama és a többi néger helyesel

Percekkel azt követően, hogy Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje kedden közleményben bejelentette, Kamala Harris kaliforniai szenátort választotta alelnökjelöltjének, demokrata párti politikusok egész sora dicsérte, és történelminek minősítette a döntést.

Barack Obama volt elnök szerint Biden "nagyon jól" döntött. Harris "ideális partner lesz ahhoz, hogy segítsen (Bidennek) megküzdeni az Amerikát jelenleg és a következő években érő, igazi kihívásokkal" – fogalmazott közleményében Barack Obama. Joe Biden az Obama-adminisztráció alelnöke volt.

Amy Klobuchar, minnesotai szenátor – aki maga is indult a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, és jó ideig a potenciális alelnökjelöltek között szerepelt – a Fox televíziónak Harris felkészültségét és politikai tapasztalatait emelte ki.

A néger Stacey Abrams, akinek neve szintén lehetséges alelnökjelöltként forgott, a Twitteren közzétett bejegyzésében együttműködést ígért "a Biden-Harris-párosnak", és méltatta, hogy Joe Biden "az ország minden sarkára odafigyel". Gratulált Harrisnak az alelnökjelöltségért versenyben volt többi politikusnő is. Susan Rice, Barack Obama volt nemzetbiztonsági tanácsadója "kitartó és úttörő politikusnak" nevezte a kaliforniai szenátort, Karen Bass képviselő pedig a Twitteren Harris igazságért folytatott küzdelmét dicsérte. "Kamala Harris nagyszerű választás" – írta a szintén néger Bass.

Jim Clyburn, dél-karolinai fekete politikus, a képviselőház rangidős demokrata párti tagja az MSNBC televíziónak azt nyilatkozta, hogy Kamala Harris kiválasztásával a demokraták mozgósítani tudják majd a választókat novemberben. "Most az a legfontosabb, hogy minél több embert elvigyünk a szavazóurnákhoz" – fogalmazott Clyburn, akinek nagy szerepe volt a tavaszi előválasztások során Biden elfogadottságának erősítésében a négerek körében.

Hírdetés

Los Angeles demokrata párti polgármestere, Eric Garcetti, aki a Biden-kampány egyik társelnöke, "kedves barátjának" nevezte Kamala Harrist, és megjegyezte, hogy személyében a kisemberek igazi szövetségesre leltek a hatalom folyosóin. Hillary Clinton, az Obama-kormányzat volt külügyminisztere és a demokraták elnökjelöltje 2016-ban, a Twitteren azt írta: Harris "már bizonyította, hogy milyen hihetetlen vezető és közszolga".

Donald Trump elnök keddi sajtókonferenciáján újságírói kérdésre radikális baloldalinak nevezte Kamala Harrist. Felidézte a szenátornő szerinte agresszív viselkedését Brett Kavanaugh főbíró meghallgatásán. "Nagyon komisz volt" – fogalmazott Trump. Felidézte azt is, hogy az előválasztások során Harris többször is rasszistának nevezte Bident, és "tiszteletlen volt vele".

Katrina Pierson, Trump kampánytanácsadója közleményt adott ki, amelyben "hamisnak" nevezte Harrist. Mint írta, Harris "vidáman magáévá tette a radikális baloldal elképzeléseit, több ezermilliárd dollárt kitevő új adók bevezetésére és az egészségbiztosítás Bernie Sanders (vermonti szenátor) által meghirdetett államosítására szólított fel". Pierson szerint Harris jelölése a "bizonyíték arra, hogy Biden csak egy üres váz, amely a baloldal radikálisainak szélsőséges programjával van tele".

Emlékeztette Bident a "rasszista múltjára"

Kamala Harrist több demokrata párti politikus és elemző ünnepelte kedden este, mint az Egyesült Államok történetének első "afroamerikai" női alelnökjelöltjét. Többen ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy pontosabb, ha a politikusnőt színesbőrűnek nevezik: Harris közgazdász édesapja ugyanis jamaicai, kutatóorvos édesanyja pedig indiai bevándorló volt az Egyesült Államokban. Harris a harmadik női alelnökjelölt az amerikai történelemben. Korábban, az 1984-es elnökválasztáson a szintén demokrata párti Walter Mondale Geraldine Ferraro képviselőt, a 2008-ban tartott elnökválasztáson pedig a republikánus John McCain az alaszkai kormányzót, Sarah Palint választotta alelnökjelöltjének. Mindkét esetben a jelöltek, illetve a pártjaik alulmaradtak vetélytársaikkal – a republikánus Ronald Reagannel és a demokrata párti Barack Obamával – szemben.

Közleményben Joe Biden úgy fogalmazott: azért választotta Harrist, mert "készen áll az irányító szerepre" és "átérzi azt a fájdalmat, amelytől nemzetünkben ma oly sokan szenvednek". Az életrajzok szerint Kamala Harrisnak nem volt könnyű a fiatalkora. A kaliforniai Oaklandben született, szülei válása után rákkutató édesanyja egyedül nevelte fel őt és a húgát, s bár egyetemet végzett és ügyész lett San Franciscóban, gyermekként "megtapasztalta az Egyesült Államokban akkor széles körben és naponta érzékelhető faji megkülönböztetést". A mostani demokrata párti előválasztások során az elnökjelöltségért versenybe szálló politikusok egyik országos vitájában fel is idézett az életéből egy ilyen esetet, annak alátámasztására, hogy akkor még vetélytársa, Joe Biden régebben rasszista volt. Ostorozta Bident, mert baráti viszonyt ápolt a kongresszusban egyes "fajgyűlölő" politikusokkal, és ellenezte, hogy a fehér és a színesbőrű amerikai gyermekeket az integráció jegyében közös buszon szállítsák az iskolába. "Volt egy kicsi lány Kaliforniában, akit a másodosztályúak közé sorolták az iskolai integrációkor, s akit külön busszal vittek minden nap az iskolába. Ez a kicsi lány én voltam" – mondta akkor Kamala Harris. Biden, akit elemzők szerint láthatóan zavarba hozott a politikusnő megjegyzése, azzal válaszolt, hogy ez "nem megfelelően állítja be az akkori álláspontomat".

Amerikai sajtójelentések szerint Biden és Harris viszonya ma már baráti. Alelnökjelöltsége bejelentése után Kamala Harris azt írta Twitteren: "Joe Biden képes arra, hogy összefogja az amerikaiakat, mert egész életében értünk harcolt". Kamala Harris ügyészi, majd politikusi pályafutását elemzők "briliánsnak" írják le, amely "méltó az amerikai álomhoz". Rövid ideig Kanadában is élt, ahol édesanyja a McGill Egyetemen oktatott. Öt esztendeig Montrealban járt iskolába. Az Egyesült Államokban a híres Howard Egyetemen diplomázott, amelyet Amerika történelmi fekete egyetemei és főiskolái között tartanak számon. Az igazság, amellyel tartozunk című önéletrajzi könyvében "önbizalommal teli és büszke fekete nőnek" írta le magát, édesanyjának köszönve, hogy a húgát és őt "eltökélten fekete lányokként nevelt fel". A The Washington Post című lapnak adott interjújában 2019-ben ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a politikusokat nem a bőrszínük vagy a hátterük alapján kell beskatulyázni.

A Howard Egyetem után Harris a Kalifornia Egyetemen szerzett jogászi diplomát, s egy kerületi ügyészi irodában kezdte karrierjét. 2003-ban San Francisco kerületi ügyésze lett, majd megválasztották Kalifornia igazságügyi vezetőjévé. Két cikluson keresztül töltötte be ezt a megbízatást. Közben a Demokrata Pártban is aktív volt. 2016-ban a szövetségi kongresszus szenátorává választották. A szövetégi fővárosban szenátorként akkor hívta fel magára az országos figyelmet, amikor a szenátusban meghallgatták a Donald Trump amerikai elnök által jelölt Brett Kavanaugh főbírót, illetve William Barr igazságügyminiszter-jelöltet.

Tavaly versenybe szállt a Demokrata Párt elnökjelöltségért is, de kampánya a kezdeti lelkesedés után nem volt sikeres. Már tavaly decemberben – még az iowai előválasztás előtt – felfüggesztette a kampányát, s az idén márciusban Joe Bident biztosította a támogatásáról.

Bár a párt radikális szárnyához sorolják, az úgynevezett "progresszív" demokraták részéről kemény támadások is érték, régebbi ügyészi és igazságügyi vezetői munkája miatt. Harris ugyanis ellenezte a büntetési tételek enyhítését, nem támogatta a halálbüntetés eltörléséről szóló népszavazást, nem állt ki a marihuána fogyasztásának liberalizálása mellett, és nem volt híve a homoszexuálisok házassága engedélyezésének. 2015-ben például nem foglalt állást amellett, hogy végzetessé váló rendőri erőszak ügyében minden esetben független vizsgálatot rendeljenek el.

Az idén májusban Minneapolisban rendőri erőszak közben elhunyt George Floyd ügye óta többször is változtatásokat sürgetett a rendőri gyakorlatban.

Kamala Harris 2014-ben ment férjhez Doug Emhoff vállalati jogászhoz.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »