Már az Uniót is jobban aggasztja a határon túli magyarság, mint a kormányt?

Már az Uniót is jobban aggasztja a határon túli magyarság, mint a kormányt?

A magyar külügy mintha az utóbbi időben némileg túltolta volna a biciklit Szerbia-fényezésben, szerintük ugyanis ha mindenki feleannyit tett volna a magyar nemzeti közösségekért, mint Szerbia, akkor a Kárpát-medence ma „jóval boldogabb hely lenne”.

Erről azért esett szó, mert az uniós csatlakozási folyamat egyik problémás pontjaként kezeli az EU a szerbek kisebbségi politikáját, a magyar külügy szerint viszont ezzel nem kéne ennyire foglalkozni, mert minden rendben van.

Ezzel kapcsolatban tett néhány észrevételt az Országgyűlés csütörtöki ülésén a határon túli magyarsággal foglalkozó jobbikos képviselő, Szávay István.

Mint írta, elfogadhatatlannak tartják, hogy éppen a magyar diplomácia vezetője háborodik fel azon, ha valaki bírálni meri déli szomszédunk nemzetiségi politikáját. A Jobbik szerint inkább üdvözülnünk kellene, hogy a nemzetiségi ügyek iránt egyébként meglehetősen érzéketlen EU ezt a kérdést egyáltalán felvetette.

Példaként hozta, hogy még mindig nincs területi autonómia, illetve, hogy Tomislav Nikolić államfő hamarosan szerb nemzeti ünneppé tenné november 25-ét, azaz a Délvidék Szerbiához csatlakozását kimondó 1918-as újvidéki szerb népgyűlés évfordulóját.

Hírdetés

„Az pedig már a VMSZ politikáját kérdőjelezi meg, hogy az elcsatolást ünneplő idei rendezvényen részt vett Pásztor István pártelnök is” – jegyezte meg Szávay.

Teljes Facebook-posztja itt olvasható:

Szabad-e bírálni Szerbia nemzetiségi politikáját? Ma napirend utáni felszólalásomban délvidéki ügyeket érintettem….

Posted by Szávay István on Thursday, 8 December 2016


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »