Már az osztrákoknak sem kell a kvóta

Már az osztrákoknak sem kell a kvóta

Ausztria nem akar részt venni a menekültek kvóta szerinti szétosztásában, mert már megtette a magáét – idézi a Vs.hu az osztrák védelmi miniszter helyi lapoknak adott nyilatkozatainak lényegét.

„Oroszlánrészt vállaltunk a menekültválság kezelésében, és csak ebben az évben 37 500 menedékkérőt fogadtunk. Most másokon a sor. Miért kellene Ausztriának menedékkérőket átvenni Görögországból? Ennek rossz üzenete lenne” – mondta el Hans Peter Doskozil, aki korábban azzal az ötlettel is előállt, hogy Németország akár át is vehetné az összes Görögországban rekedt menekültet, mivel Berlin szerint gyakorlatilag nincs felső határa a befogadható migránsoknak.

Doskozil most arról beszélt, hogy sok olyan országnak, amely nettó haszonélvezője az uniós tagságnak, szintén ki kell vennie a részét a nehéz helyzetnek a megoldásából – vagyis gyakorlatilag most nem a németekhez, hanem Közép- vagy Kelet-Európába küldené a migránsokat, csak hozzájuk ne menjenek.

Hírdetés

Nem kerítés, csak ajtócska oldalelemekkel

Nem újdonság, hogy az osztrákok igyekeznek lerázni magukról a kellemetlen kérdéseket, azután például, hogy hónapokig ostorozták hazánkat a déli határra felépített kerítés miatt, megépítették a saját határzárukat. Amikor pedig mindez némileg kínossá vált, Werner Faymann kancellár letagadta, hogy kerítésről van szó, szerinte az csak „ajtócska oldalelemekkel” – ami egyébként a kerítés széles körben elfogadott definíciója.

Az már februárban kiderült, hogy – amint arra a Vs.hu is felhívja a figyelmet – Ausztria Magyarországgal, Horvátországgal, Szlovákiával és Szlovéniával karöltve azok közé az uniós országok közé tartozik, amelyek még csak felajánlást sem tettek a migránsok befogadására.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a visegrádi négyek – vagyis hazánk, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – azt az álláspontot képviselik, hogy a menekültkvóta bevezetése semmire sem megoldás. Ez az az álláspont, amelyet sok nyugati uniós tagállam azért támad, mert szerintük ezzel a négy ország nemet mond a szolidaritásra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »