Már az egyházi iskolák is tiltakoznak az új NAT ellen

Már az egyházi iskolák is tiltakoznak az új NAT ellen

Több száz egyházi iskolai tanár névvel felvállalva tiltakozik a szeptemberben bevezetendő új Nemzeti alaptanterv ellen – írják a Piarista Gimnázium honlapján. 

A közlemény szerint a szakmai – egész tanártársadalommal létrejövő – konszenzus megteremtése az oktatáspolitika súlyos adóssága a rendszerváltás óta. Továbbá úgy vélik, sürgősen meg kellene teremteni azt a fórumot, ahol a tanterv szakmai vita tárgyát képezheti, nem pedig politikai érdekek eszközeként szolgál.

„A magyar oktatás megújulásának elmaradása hosszan tartó károkat okoz mindannyiunk számára, a magyarság kulturális, lelki és anyagi gyarapodását fenyegeti. A jövő nemzedékek iránti felelősségünkből fakadóan kötelességünknek érezzük a megszólalást, a tanterv kérdésein túl az oktatás egészével kapcsolatban is.” 

Véleményük szerint a magyar oktatás egészének várt megújulását, néhány apró részlet kivétel, az új Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek nem segítik, hanem egész egyszerűen akadályozzák. 

Hírdetés

Kiemelték: amíg a tanárok nem rendelkeznek megfelelő szükséges idővel, energiával, akaraterővel és nem utolsó sorban támogatással, addig minden változás lehetetlen az oktatásban. 

A kollégák jó része fáradt, reményvesztett, napi szinten kudarcokkal küzd

– teszik hozzá.

Korábban a NAT elleni tiltakozással kapcsolatban, Kásler Miklós azt mondta, hogy az új alaptanterv ellen tiltakozók száma csekély. Ezzel szemben a pedagógus szakszervezetek a kezdetektől fogva tiltakoztak a bevezetése ellen. Most pedig már a kormánnyal ideológiailag azonos oldalon álló egyházi iskolák pedagógusai szerint is vállalhatatlan az új Nemzeti Alaptanterv. 

Az egyházi iskolák pedagógusai egyébként úgy vélik, sürgősen meg kellene teremteni azt a fórumot, ahol a tanterv szakmai vita tárgyát képezheti, nem pedig politikai érdekek eszközeként szolgál. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »