Már Amerikában is tudják, kinek jó a háború

Már Amerikában is tudják, kinek jó a háború

A mandiner.hu ismertette azt az elemző cikket, amely a The Wall Street Journalban (WSJ) látott napivilágot és a most zajló orosz-ukrán háború gazdasági kihatásaival és az ennek nyomán fellépett energiaválsággal foglalkozik.

Már a cikk leütése is sokat mondó:

Az európai energiaválság egyik nagy nyertese: az amerikai gazdaság.”

A lap kifejtette, hogy az egekbe szökő gázáraktól sújtott európai vállalatok, amelyek acélt, műtrágyát és más alapanyagokat gyártanak, a kiszámíthatóbb energiaárak és a masszív kormányzati támogatás miatt az Egyesült Államokba helyezik át tevékenységüket.

A lap szerint bár az amerikai gazdaság rekordinflációnak néz elébe, a koronavírus-válságból jól jött ki, és jó kilátásai vannak,

Hírdetés

mert Európát destabilizálta a háború.”

A WSJ szerint a Pandora dán ékszergyártó vállalat és a Volkswagen az év elején jelentett be amerikai terjeszkedést, a Tesla pedig szünetelteti a németországi akkumulátorgyár megvalósítását.

A WSJ által idézett közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy a Kanadától az Egyesült Államokon át Katarig terjedő földgázkitermelők középtávon nehezen tudják majd teljes mértékben helyettesíteni Oroszországot Európa ellátásában. Ha ez így lesz, a kontinensnek – legalábbis a gáz esetében – magas árakkal kell szembenéznie még 2024-ben is,

ami azzal fenyeget, hogy az európai feldolgozóipart érő károk örökre fennmaradnak.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »