Már alig van ellenállás az olajár útjában

Az OPEC 2017 World Oil Outlook című összeállítása szerint a globális kereslet a következő két esztendőben lassabban fog növekedni, mint korábban várták, miközben az OPEC vezette országcsoport által szervezett kitermeléskorlátozással gerjesztett áremelkedés a nem tagországok között a kitermelés növelésére ösztönöz. A hosszú távú kilátásokat alapvetően befolyásolja az elektromos autók elterjedése, emiatt a 2030-as évek második felében az addig növekvő olajkereslet tetőzésével lehet számolni. A kartell által kitermelt olaj iránti kereslet 2019-re napi 33,1 millió hordót érhet el. Ez több a 2016. évi napi 32,7 millió hordónál, de kevesebb a tavalyi hasonló dokumentumban jelzett napi 33,7 millió hordónál. Az OPEC növelte középtávú, az egész világra kiterjedő előrejelzését is. Eszerint 2022-re a kereslet napi 102,3 millió hordóra nő, ami napi 2,24 millió hordóval több a tavalyi előrejelzésnél. Az összeállítás nem tartalmazott árfolyam-előrejelzést. Tavaly az OPEC saját előrejelzése szerint a kartell kosarának átlagára 65 dollár lehet 2021-ben.

Az idei esztendő meghatározó tényezője viszont az árfolyam-alakulás szempontjából az OPEC és szövetségeseinek kitermeléskorlátozása volt, ennek és az ezzel kapcsolatos várakozások alapján alakult és alakul ki a piaci egyensúly. A kitermelés korlátozása idén január óta tart, az OPEC mellett Oroszország és kilenc másik kitermelő vesz részt benne. A megállapodó felek a kitermelésük napi 1,8 millió hordós csökkentését vállalták. A kartell november 30-án ül össze ismét, Bécsben, ahol a 2018. március végéig tartó megállapodás jövő év végéig történő kiterjesztésére lehet számítani. A kartell a Bloomberg adatai szerint októberben rekordközeli 104 százalékos hatékonysággal teljesítette a vállalt kitermeléskorlátozását. Ez a második legjobb teljesítés a megállapodás életbelépése óta.

Forrás: AFP

Hírdetés

Venezuela olajtermelése az utóbbi években napi 20 ezer hordóval esik havonta, a következő esztendőben további napi 240 ezer hordóval csökkenhet – más források szerint ez minimum napi 300 ezer, de akár napi 600 ezer hordó is lehet 2018-ban – az Egyesült Államok által kirótt szankciók és infrastrukturális beruházások elmaradása miatt. Szaúd-Arábia és az OPEC-tagállamok nem valószínű, hogy jövőre más országokban engednék emelni a termelést a csökkenés kompenzálására, mivel az exportáló csoport továbbra is az iparosodott OECD-országok olajtartalékszintjének az ötéves átlag közelébe történő csökkentésére törekszik. A kartellben 60 dolláros hordónkénti árat szeretnének a következő év mélypontjaként látni.

Ha az Egyesült Államok olajpiaci folyamataira tekintünk, látunk biztató jeleket. A készletek az ötéves tartalékhoz viszonyítva folyamatosan csökkentek 2017-ben. Az EIA elmúlt heti közlése szerint az amerikai készletek 2,4 millió hordóval csökkentek 454,9 millió hordós szintre. Az elmúlt hét a hetedik volt az egymást követő csökkenések sorában. Nemcsak a készletek, de az amerikai palaolaj-termelés növekedési üteme is megtorpanni látszik. Amíg például a Permian-kitermelés növekedése 15 százalék közelében tetőzik, addig a Bakkené viszonylag változatlan, az Eagel Fordé pedig csökken januárhoz képest. Annak ellenére, hogy a kulcsmezők hatékonysága alacsonyabb árszintre került, bár tovább javulhat 2019 közepéig. Egyes elemzői vélemények szerint azonban a jelentős költségcsökkentési lehetőségeken már túl vannak a palaolaj-kitermelő társaságok. Az OPEC kitermeléskorlátozása felveti a piacvesztés kérdését is – elsősorban az Egyesült Államok vonatkozásában. Kína legnagyobb olajfinomító társasága, a Sinopec két, az Egyesült Államokban megvalósítandó projektet is tanulmányoz. Az egyik része egy vezeték a Mexikói-öbölhöz, amelynek terminálja 2 millió hordó kapacitású tartályhajók fogadására is képes lesz.

Rövid távon a WTI típusú olaj jegyzését már csak az 58 dollár közelében lévő ellenállás tartja vissza attól, hogy belépjen a 60–61 dolláros sávba. Hosszabb távon pedig ez a sáv az utolsó gátja a 70, majd a 75 dollárra történő emelkedésnek. A jelenlegi szintről történő esés legközelebbi támasza 54 dollár közelében van rövid távon.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »