Már a vihar sem olyan, mint régen

Már a vihar sem olyan, mint régen

A Groupama Biztosítóhoz június 1-jétől közel 3000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett az elmúlt napokban tomboló különösen heves viharok lokális régiókban okoztak problémát. A leginkább érintett területekre a biztosítótársaság átcsoportosította munkatársait, hogy a károkat a lehető leghamarabb felmérjék és kifizessék.

A második legtöbb lakásbiztosítási szerződést kezelő biztosítótársaságnál a kárbejelentések száma a júniusi viharok, felhőszakadások, jégverések, illetve villámcsapások következtében megközelítette a háromezret, melynek kárösszege meghaladja a 300 millió forintot.

A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint a nyár eleji időszakban rendszerint több vihar, felhőszakadás fordul elő, mint az év egyéb időszakában, ezért a biztosítótársaság időben felkészült az ügyfelek átlagosnál nagyobb számú kárbejelentésének gyors rendezésére.

Merőben megváltozott azonban a viharok jellege.

Vélhetően a klímaváltozás következtében a viharok egy-egy koncentrált területre csapnak le, de jóval nagyobb intenzitással, mint ahogy azt korábban megszoktuk. A szélerősség ezeken a területeken meghaladhatja egy átlagos vihar szélerősségének mértékét, gyakorlatilag bármilyen héjazati anyagú tetőfedést megrongálhat.

A jégverés szintén egyre nagyobb károkat okoz, a szemcsék nagysága akár 6-8 cm átmérőjű lehet is, de a felhőszakadások is akár árvízszerű elöntéseket okozhatnak. Sajnos egyre gyakoribb a szupercellák kialakulása is. Ez utóbbi meteorológiai jelenség azért is okoz gondot, mert váratlanul alakul ki, intenzívebb lefolyású, így jóval nagyobb károkat tud okozni, mint egy „közönséges” felhőszakadás, ahogy ezt tegnap a Kőszegen élők is megtapasztalhatták.

Hírdetés

Szakértők szerint a viharok jellegében a jövőben sem várható változás, sőt a hirtelen időjárási változások egyre hevesebbek is lehetnek.

A lokálisan lecsapó viharok a napokban hatalmas károkat okoztak egy-egy településen, kiemelkedően sok kárbejelentés érkezett Szilvásvárad, Ajka és Devecser, illetve Kőszeg környékéről.

A károk jellemzően a háztetők károsodása, valamint az egyes helyiségek beázása kapcsán keletkeztek. Kiemelkedően sok bejelentés érkezett villámlás kapcsán is:

a bejelentéseknek 27 százaléka, villámcsapás másodlagos hatása miatt érkezett.

Több ezren maradtak áram nélkül, az áramszolgáltatás kimaradása által okozott, így a mélyhűtő leolvadásából eredő károkat szintén téríti a biztosító.

A biztosítótársaság kárszakértő kollégáit a leginkább érintett területre csoportosította, akik folyamatosan végzik a károk felmérését. A bejelentett károk gyorsított ütemben, gyakran már a helyszíni szemle napján, vagy az azt követő napon kifizetésre kerülnek, nagyobb károknál pedig szükség esetén kárelőleget fizet a társaság – hangsúlyozza a közlemény.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »