Már a valóságban is megcsodálható a Zene Háza elképesztő tetőszerkezete

Már a valóságban is megcsodálható a Zene Háza elképesztő tetőszerkezete

A Liget Budapest Projekt keretében elkészült Európa egyik leglátványosabb tetőszerkezete, így szerkezetkésszé vált a Magyar Zene Háza – közölte az InfoRádinak nyilatkozva Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Magyar Zenez Háza egy korábban elzárt területen, a Hungexpo romépületei helyén épül, amely egyfajta zenei beavatóintézményként várja majd 2021 év végétől a nagyközönséget. A zenei Csodák Palotájának is tekinthető létesítmény kivitelezése különleges szakaszába lépett, miután elkészült az emblematikus tetőszerkezete – számolt be az InfoRádiónak a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Gyorgyevics Benedek emlékeztetett, a Magyar Zene Házát a 2014-ben a világ leginnovatívabb építészének választott japán Sou Fujimoto álmodta meg, és magyar partnerével, a M-Teampannon Építészmérnöki Kft. közösen tökéletesítette a terveket, amely

nemcsak a tervezőasztalon és a 3D-s látványokon mutat igazán jól, hanem most már kinn, a valóságban is.

Az osztatlan, helyenként több mint 13 méter magas, hőszigetelő üveg homlokzat után most a másik leglátványosabb elem, a tetőszerkezet készült el– ismételte meg a vezérigazgató, hozzátéve: a palacsintára emlékeztető, a lombkorona szintjénél alacsonyabb, nagyon diszkrét, egyben izgalmas hullámos játékú tető több mint száz lukkal került megálmodásra, lehetőséget biztosítva arra, hogy a ligeti fák ezeken akár át is nőjenek, illetve hogy egy izgalmas megvilágítást lehessen elérni az épület és környezete számára.

Hírdetés

Gyorgyevics Benedek kiemelte,

a tető nem egy teljesen öncélú, dizájnjában és megjelenésében extravaganciát biztosító építészeti eleme az épületnek, hanem fontos funkciója is van,

hiszen ebben elhelyezésre kerül számos, a Zene Házához köthető funkció, stúdiók, digitális archívum, valamint egy könnyűzenei könyvtár is, amely ennek a létesítménynek köszönhetően jön létre, és válik kutathatóvá a téma iránt érdeklődök számára.

A kivitelezéssel kapcsolatban továbbá megjegyezte, szerencsés módon az a pandémiás helyzet ellenére kiválóan halad, ezért 2021 végén egy „végtelenül izgalmas, új intézményt vehet birtokba a nagyközönség” – ígérte a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A funkciók telepítése a mostani pillanatban is folyamatos, hiszen az épület szerkezetkésznek mondható. Innentől kezdve a „finomhangolás”, a belsőépítészeti és szakipari munkák zajlanak, de a fókusz már áthelyeződött – tette hozzá –, miután az épület mellett az intézmény létrehozása, a leendő zenei programok meghatározása, az időszaki és állandó kiállítások tervezésének lezárása és kivitelezésének a megkezdése, továbbá a hangversenyteremnek és a külső zenei hallgatási pontoknak a kivitelezése is megkezdődött – sorolta.

Nyitókép: MTI/Városliget Zrt.

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »