Már a rendőrség is figyelmeztet az érkező viharra és jégesőre

Több megyét érintő területen, hullámokban várható zivatarok kialakulása, melyeket viharos (60-90 km/h) vagy károkozó erősségű széllökés, jégeső és esetleg felhőszakadás kísérhet. Ezzel kapcsolatban a rendőrség arra hívja fel a figyelmet a honlapján, hogy a megváltozott időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb, hiszen ilyenkor nemcsak a járművezetők, de a gyalogosok is általában figyelmetlenebbek a megszokottnál, sőt, sok esetben türelmetlenebbek is.

Az évszak egyik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely a hatóság szerint próbára teheti a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik – írja a police.hu

Hírdetés

Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul. Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell és zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat – adnak jó tanácsot a rend őrei.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »