Már a libamáj utódjaként emlegetik a világhírű magyar sertést

Már a libamáj utódjaként emlegetik a világhírű magyar sertést

Egyre népszerűbb a külföldiek körében a magyar mangalica húsa, de a belföldi piacon még kevés fogy belőle, mert a magyarok pénztárcájához túl drága. Főleg Japánban és az Egyesült Államokban nőtt meg a magyar mangalicatermékek iránt az érdeklődés, de több nyugat-európai étterem étlapján is megtalálhatóak a magyar hústermékek. Itthon a nagyvárosokban különböző fesztiválokkal népszerűsítik a mangalicából készült húsételeket.

„Majdnem dupla árba kerül, mint egy sima sertés, és az a baj, hogy Magyarország lakosságának a 70 százaléka szegény anyagi helyzetben él, és így nem tudja ezt megtenni, hogy a jó minőséget megvegye” – magyarázta Herczeg Norbert, a Csiló és Társa Csévharaszti Házikolbász vezetője.

Hírdetés

A dupla ár ellenére így is nagyon sokan vásároltak belőlük a szegedi mangalicafesztiválon. „A húsa is, én úgy gondolom, hogy jóval puhább, ugye, zsírosabb is, ezt mutatják a termékek is, viszont egészségesebb, mint a sima sertés. Ennek a növekedése úgy van, hogy a sima sertés az 4-5 hónap, ennek 1,5-2 év, mire felnő. A hús, ugye, az puhább és érettebb, maga a nyers hús is érettebb, mint egy fiatal, 4-5 hónapos sertés, ami gyors hizlalású” – fejtette ki Herczeg Norbert.

A fesztiválra kilátogatók sonkát, kolbászt, szalámit, hurkát és frissen készült tepertőt is vásárolhattak. A termelők szerint a mangalica húsa finomabb és egészségesebb, mint a gyors hizlalású disznóé. „Mind a két sertést lehet tartani szabadon, és lehet úgy, hogy berakják az ólba és felhizlalják. Csak a mangalicának az az előnye, hogy ha szabadtartásban van, tényleg nem tápról, nem moslékról van felhizlalva, akkor kialakulnak benne ezek a telítetlen zsírsavak, amitől egészségesebb lesz” – emelte ki Ságvári Roland termelő.

Magyarországon jelenleg 9500 tenyészkocát és hatvanezer hízót nevelnek a tenyésztők, 220 főleg családi gazdaságban. Ez a hazai sertésállomány mindössze 2 százaléka, amelyet piaci technikákkal meg lehetne duplázni a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete szerint. „10 százalékos növekedés van évente a rendszerbe kódolva, függően a piaci lehetőségektől. Az idei évben nemcsak belföldön, hanem külföldön is élénkülés van, hiszen nemrég vezettük be a mangalicatermékeket az Egyesült Államokban, de a magyar fine dine mix szektorban is egyre jobban teret nyerünk. Tehát ez egy érdekes példája annak, hogy szeretett őshonos haszonállatunkból egyszerre lehet magas minőségű kézműves termékeket gyártani, illetve az elegáns külföldi éttermek étlapjára is felkerülő minőségi húst is” – mondta Tóth Péter elnök.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete szerint az amerikaiak már a libamáj utódjaként emlegetik a világhírű magyar sertést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »