Már a járvány előtti időszaknál is jelentősebb a tömegközlekedés

Már a járvány előtti időszaknál is jelentősebb a tömegközlekedés

Az első negyedévben több mint 5 százalékkal nőtt a személyszállítás éves összevetésben, így egy százalékkal meghaladva a járvány előtti számokat is – derült ki a frissen közölt adatokból.

A helyi közlekedés ötödével több utast szállított, mint 2019-ben. A teherszállítás mennyisége és kapacitása egyaránt nőtt, elsősorban a közúti szállítás hatására. A vasúton szállított áruk nagysága is meghaladta a 2019. évi értékeket.

Hírdetés

A személyszállítás utasainak száma 2024 első negyedévében 5,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és elérte a 178,7 millió személyt. A világjárvány előtti 2019-es év első negyedévhez képest az értékek 1%-kal voltak magasabbak. Éves szinten a statisztikai hivatal adatai alapján a növekedést a meghatározó közúti közlekedés, ezen belül is a tömegközlekedés érte el. A helyi közlekedés közel 117 millió utast szállított, ami 9%-os éves növekedést jelent. A 2019-es járvány előtti értékekhez képest az utasok száma több mint 20%-kal volt magasabb. A vasúti szállítás is enyhe növekedést ért el a szállított személyek számában, 17,3 millióan vették igénybe ezt a formát márciusig, ami 1%-kal több, mint egy évvel korábban.

Az áruszállítás nagysága 2024 első negyedében közel 2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Teherszállítással összesen 50,2 millió tonna árut szállítottak. Az éves növekedést támogatta a közúti közlekedés, azon belül is a közösségi közlekedés jobb eredménye, amely 11,3%-kal nőtt tavalyhoz képest. Ezzel szemben a nem közösségi közlekedés 4,8%-kal csökkent éves szinten.

A vasúti teherszállítás 5,3%-kal több árut szállított az előző évhez képest, a szállított áruk mennyisége 3%-kal haladta meg a járvány előtti értékeket. A vízi, légi, vezetékes, raktári és segédtevékenységet magában foglaló egyéb áruszállítás 5,1%-kal alacsonyabb értéket ért el az első negyedévben, mint tavaly.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »