Már a bor is náci?

Már a bor is náci?

Nem először fordul elő, hogy a polkorrektség masírozó feketeegyenruhásai miatt változik meg valami.

Most például Ausztriában nevez(né)nek át egy világszerte ismert borfajtát, a zweigelt-et. Mondom világszerte ismert, de azt már csak a nagyon hozzáértők tudják, hogy a bor saját alkotójáról lett elnevezve, bizonyos Fritzről, aki 1922-ben nemesítette a szőlőfajtát a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajtákból. Ám eddig az égegyadta világon senki, ismétlem senki nem egy emberre gondolt, amikor látta, hallotta ezt a nevet, hogy Zweigelt, hanem egy szőlőfajtára, sőt leginkább a belőle készült borra.

És, hogy mi a baj Fritz-cel? Nem fogják elhinni, kiderült, hogy náci volt. Illetve, lehet, hogy az volt. És itt a lényeg!

Egy teljesen „politikamentes”, anarchista bécsi művész-szervezet, az Institute Ohne Direkte Eigenschaften (IODE) aktivistái (!) szerint ugyanis Fritz Zweigelt 1933-tól a nemzetiszocialista párt tagja volt, és állítólag üdvözölte az Anschluss-t (mintha ez egyedül az ő „bűne” lett volna – mármint az üdvözlés).

Bár egy történész szerint „még várat magára Zweigelt életének és tevékenységének átfogó, tudományos feldolgozása”, de már csak a náci múlt szele is előhívja a polkorrekt művészeket a latrinából, és ha ők azt mondják valakire, hogy náci, akkor az úgy is van, tudjuk.

Hírdetés

Pár borászat már át is nevezte termékét Blauer Montag-ra. Tehát, egy alkotót, ha kiderül, hogy ideológiai folt van a múltjában – főleg ha feltételezett (szélső)jobboldali elhajlás – el kell törölni a föld színéről. Láttunk már hasonló próbálkozásokat Günter Grass, Konrad Lorenz, Nyírő József esetében – ilyenkor nem választhatóak szét az alkotó ideológiai nézetei és az alkotás nagyszerűsége. Bezzeg, ha az alkotót a kommunizmus szele csapta meg, akkor szét lehet, sőt szét is kell választani művészt a művétől.

Végezetül, mivel a zweigelt esetében már világfajtáról beszélünk, reméljük ez az agyrém Ausztrián belül marad, sok vicces magyarázkodásra késztetve az új név használóit a távolról jött borfogyasztókkal:

– Milyen bor ez?
– Blauer Montag.
– Ez valami új?
– Nem, igazából zweigelt.

Zelnik Bálint – www.magyaridok.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »