Már 4 rovar lehet élelmiszerben, jönnek a rovarpolcok a boltokba

Már 4 rovar lehet élelmiszerben, jönnek a rovarpolcok a boltokba

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain. Magyarorazágon és egész Európában nagy az ellenérzés a rovarok fogyasztásával szemben, a világon ugyanakkor mintegy 2 milliárd ember rendszeresen, gond nélkül fogyaszt rovarokat.

Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel januártól már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban.

Az eddig engedélyezett 4 rovarfaj, a lisztkukac, sáska, illetve az idén januárban a listára került alombogár lárvája és a házi tücsök fagyasztott, szárított és porított formában kerülnek az élelmiszerekbe.

Hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, a magyar szaktárca álláspontja szerint ugyanis sem élelmiszer sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban, ráadásul a nagyar fogyasztók nem rajonganak a gondolatért, hogy rovarokat egyenek.

Nagyjából ugyanígy éreznek az Unió többi tagállamában lakói is: egy 2020-as BEUC-femérés szerint a lakosság 3/4-e nem tervezi, hogy a hagyományos húsokat rovarfehérjére cserélné. Az ENSZ becslése szerint ugyanakkor

a világon nagyjából 2 milliárd ember étrendjében már most is szerepelnek rovarok.

A lisztkukac után a sáskát is jóváhagyta az EU, mint élelmiszert

Hírdetés

Az uniós döntésre reagálva az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain. A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.

Miért halad az élelmiszeripar a rovarok irányába?

A rovarok emberi fogyasztása mellett szól, hogy gazdag fehérjeforrások, ugyanakkor az Unióban jelenleg fogyasztott húsokkal ellentétben termesztésüknek kisebb a lábnyoma, például nem termelnek jelentős mértékben üvegházhatású gázokat, például metánt.

A FAO álláspontja, hogy magas zsír, fehérje, vitemin, rost és ásványianyag tartalmuk miatt a rovarok rendkívül tápláló és egészséges élelmiszerforrást képviselnek.

Az Unió döntéshozói előtt 8 további rovarfehérje vár elbírálásra.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Ez a tartalom a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C  jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társfinanszírozásában készült.

Ez a poszt Már 4 rovar lehet élelmiszerben, jönnek a rovarpolcok a boltokba először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »