Manipulálták a magyarok szavazatait?

Manipulálták a magyarok szavazatait?

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő tegnap konzultációkat kezdett a parlamenti pártokkal a kormányalakításról. A legvalószínűbb forgatókönyvnek a szeptember 11-i előre hozott választásokon győztes jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a centrista Híd párt újabb koalíciója tűnik, ami azt jelenti, hogy Andrej Plenkovic HDZ-elnök élvezheti majd a kormányfői megválasztáshoz szükséges törvényhozói többséget, azaz ő kap kinevezést az államfőtől. A HDZ és a Híd közötti tárgyalások még zajlanak. A nemzeti kisebbségek nyolc képviselője – köztük a magyar Jankovics Róbert – várhatóan támogatná a szövetséget, s Plenkovicot is megszavazná. A 151 fős törvényhozásban a 61 HDZ-mandátum és a 13 Híd-képviselő mellett elengedhetetlen szükség van a nemzetiségek honatyáinak szavazataira.

 Andrej Plenkovic, a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke támogatói körében ünnepel, miután pártja megnyerte az előre hozott horvátországi parlamenti választásokat Zágrábban 2016. szeptember 11-én Fotó: Antonio Bat / MTI/EPA  

Hírdetés

Az alig több mint tízezres magyar közösségen belül évek óta mély ellentét húzódik a baloldali Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) és a jobboldali Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) között. A MESZ-t vezető Juhász Sándor – az eddigi magyar képviselő – már a megméretés előtt azt nyilatkozta, manipulálnak a választói névjegyzékkel a választások kimenetelének befolyásolása érdekében. Mint állította, horvát és roma nemzetiségű állampolgárok pénzért magyarnak vallják magukat, hogy a magyar listára szavazhassanak. Erről korábban Veljko Kajtazi roma kisebbségi képviselő azt mondta, „Baranyában a romák néhány száz kunáért (pár ezer forintért) megváltoztatják nemzetiségüket”.

Juhász – aki a horvát Szociáldemokrata Párt tagja – szerint a Fidesszel partneri kapcsolatokat ápoló és a magyar kormány által támogatott HMDK a manipulálás kedvezményezettje, s a HDZ-nek is Jankovics Róbert HMDK-jelölt győzelme állt érdekében. Utóbbi megnyerte a magyarok többségének támogatását, így most ő jutott nemzetiségi mandátumhoz a zágrábi parlamentben. Jankovics hazugságnak, kitalációnak nevezte a vádakat. Tény ugyanakkor, hogy a magukat magyar kisebbséginek valló horvátországi szavazók száma tavaly decembertől idén szeptemberig 851-gyel gyarapodott. Ezzel Jankovics nyíltan kérkedett egy minapi budapesti konferencián. Az alulmaradt Juhász Sándor óvást nyújtott be Zágrábban, de a választási bizottság elutasította a panaszát.

A voksmanipulálási ügy rendőrségi és ügyészségi szakaszban van. Juhász Sándor az Indexnek azt mondta, a választás megismétlésére nem lát esélyt, de minden azon múlik, hogyan áll az ügyhöz a politika, leállítják-e felülről a nyomozást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »