Manfred Weber: egy igazi hazafi nem lehet Putyin bábja

Ursula von der Leyen az unió helyzetéről szóló beszédére első körben az Európai Parlament pártcsaládjainak frakcióvezetői reagálhattak.

Manfred Weber kifejtette, hogy a Néppárt támogatja az egészségügyről, a migrációról, a jogállamiságról és a vezető szerepet vállaló Európáról szóló gondolatokat. A frakcióvezető a hitelességre helyezte beszédének súlypontját, a hitelességünket kell bebizonyítanunk, hogy eloszlassuk az európaiak félelmeit, amiket a válsághelyzetben tapasztaltak – mondta. A Néppárt legfőbb feladata most a munkahelyteremtés lesz. A hitelesség azt is jelenti, hogy digitális téren fel kell gyorsítani az előrelépést, mert a gyakorlatban nem igazán történt haladás.

Ambiciózus, de realisztikus Green Dealt támogatnak, meg kell vizsgálni azt is, hogy az uniós jogszabályok segítik-e a munkahelyteremtést. A gazdaság talpra állását célzó csomagnak az európai érdekeket kell szolgálni, európai adófizetők pénze nem kerülhet például kínai vállalatvezetők zsebébe.

A külpolitikát illetően is a hitelességet emelte ki, egységen kell szólnunk például Belarusz és Oroszország kapcsán. A Navalnij-ügy miatt újabb szankciókat kell kilátásba helyezni és szükség esetén az Északi Áramlat projektet is le lehet állítani.

Mi azért vagyunk itt, hogy az európai polgárokat szolgáljuk. Egy igazi hazafi sohasem lehet Putyin bábja

– szúrta oda például Orbán Viktornak, a neve említése nélkül.

A második felszólaló Iratxe García Pérez, a szocdemek frakcióvezetője volt. Beszélt a migráció közös kezeléséről, most az emberekre, a szolidaritásra összpontosítunk, nem a megszorításokra, mint 2008-ban. A digitális átalakulásról és a koronaválságról elmondta, megfelelően kell kezelni a dolgokat, ha ez nem történik meg, az EU-szkeptikusok erősödnek. Támogatja az európai minimálbért, ahogy a jogállamisági mechanizmust is. 

Iratxe García Pérez

Hírdetés

A liberális Renew Europe részéről Dacian Cioloș úgy fogalmazott, hogy még az EU-szkeptikusoknak is szüksége van Európára, de ezt soha nem fogják bevallani. A jogállamiságnak nincs alternatívája, nem fordulhat elő, hogy az uniós pénzek azokat gazdagítsák, akik az egészet hangosan kritizálják.

Nicolas Bay, a Salvini- és Le Pen-féle Identitás és Demokrácia frakció részéről bírálta a közös uniós hitelfelvételt, von der Leyennek nem adott igazat a migráció kérdésében, mert úgy gondolja, hogy a legtöbb érkező gazdasági bevándorló, nem menekült. A koronavírus-járvány megmutatta a Kínától való függésünket, millimétereket haladunk előre, Kína kilométereket tesz meg, kikötőinket, repülőtereinket megvásárolja és nem kapunk semmit az emberi jogokat vagy a környezetet illetően. Ha nem akar Europe first jelszót, akkor itt van a Europe dead elképzelés?! – kritizált Bay.

Nicolas Bay

Ska Keller, a Zöldek frakcióvezetője szerint az EU tudatosan hagyott embereket meghalni a tengeren. A szenvedés a határainkon közös felelősségünk, kiemelte Magyarországot, ahol bárki befogadását visszautasítják, aki segítségre szorul. Von der Leyent arra szólította fel, hogy harcoljon a tagállamok ellen, ne hagyja, hogy emberek szenvedjenek a határokon.

Az uniós pénzek ügyében is kiemelte Magyarországot (és Lengyelországot), hogy a forrásokat csak az európai értékek mentén lehessen elkölteni, nem lehet vita a jogállamiságról. Hosszútávú klímaköltségvetést is szorgalmazott.

Ryszard Legutko a konzervatív ECR részéről a Green Dealről úgy fogalmazott, hogy az a környezetvédők által vívott keresztes hadjárat, nem gazdasági racionalitáson alapul. Szerinte a jogállamisági kritériumok nem a jogállamiságról szólnak, a lényege, hogy az európai mainstreamtól eltérő kormányokat zaklassa. Jean-Claude Juncker elveszítette Nagy-Britanniát, ne Ön legyen az az elnök, aki elveszíti Európát – figyelmeztette von der Leyent.

A szélsőbalos Manon Aubry szerint szociális válság van, nagyok az egyenlőtlenségek, ipari méretű az adóelkerülés és egyre rosszabb a klímaválság. Magyarország és Lengyelország az autoritarianizmus felé süllyed. Az EU-nak üres szlogenek helyett világos válaszokat kell adnia. Kritizálta von der Leyen klímabejelentését, szerinte a párizsiaknál gyengébb célokat deklarált az elnök.

Ursula von der Leyen a felszólalók közül csak a szélsőjobboldalt emelte ki reakciójában, kifejtve, hogy másként tekintenek az emberekre.

Mi meg vagyunk győződve róla, hogy minden emberi lény rendelkezik egyfajta szent méltósággal, amely érinthetetlen, függetlenül attól, honnan érkezett

– mondta. Ezzel szemben a szélsőjobb szerint vannak különböző kategóriák, vannak ők és mi, és őket gyűlölettel kell fogadni. Von der Leyen leszögezte, hogy ez a hozzáállás még soha nem vezetett semmi jóra. Önök gyűlöletről prédikálnak, mi megoldásokat keresünk, mert a migráció mindig itt lesz – tette hozzá.

Von der Leyen összességében nem osztja a világ alakulásáról a borúlátó víziót, azok közé tartozik, akik reménnyel és derűlátón haladnak a jövő felé.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »