Manchasteri merénylet: ünnepel az Iszlám Állam

Manchasteri merénylet: ünnepel az Iszlám Állam

Sikeres és meglepő robbantás – így kommentálták a Manchasterben történt merényletet az Iszlám Államot (ISIS) támogatói. Erre az amerikai magán hírszerző cég, a SITE hívta fel a figyelmet, nem sokkal a robbantás után. A szervezet információi szerint a terrorszervezetet támogató csoportok a Telegram közösségi applikáción ünnepelték a merénylet hírét.

http://mno.hu/

Hírdetés

A SITE egyik alapítója, Rita Katz szerint a közzétett üzenetekből kiderül, a merénylet a brit légierő az ISIS szír és iraki állásai ellen indított bombázásokra adott válasz volt. Jelezték azt is, hogy hétfőn egy, feltételezhetően az öngyilkos merénylőről készült videófelvétel is napvilágot látott a terrorszervezet kommunikációs csatornáin.

Válaszul a robbantás hírére több ISIS szimpatizáns arra buzdította társait, aktiválják magukat, kövessenek el magánakciókat. A terrorszervezettől elkülönülten működő „magányos farkasok” felbujtása az ISIS egyik módszere. Az iszlamistákkal ideológiai közösséget vállaló elkövetőket 2014-ben kezdte kampányszerűen mozgósítani a szervezet. A kalifátus akkor hirdette meg a „magányos farkas” stratégiát a nyugati társadalmak megfélemlítésére.

Szóvivőjük, Abu Mohamed al-Adnáni brutális hangvételű kiáltvánnyal indította el a mozgalmat. „Ha van lehetőséged végezni egy hitetlen amerikaival, európaival – különösen egy rosszindulatú, mocskos franciával –, ausztrállal vagy kanadaival, vagy bármilyen más hitetlennel azok közül, akik háborút viselnek az Iszlám Állam ellen, akkor hagyatkozz Allahra, és öld meg, amilyen úton-módon csak lehet. Ne kérdd mások tanácsát vagy véleményét. Ha nincs bombád vagy golyód, akkor zúzd be a fejét egy kővel, mészárold le egy késsel, gázold el, hajítsd le egy magas helyről, fojtsd meg vagy mérgezd meg. (…) És ha ezekre sem vagy képes, akkor köpd arcon!” – fogalmazott az ISIS.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »