Maliban is, Ukrajnában is veszteségeket szenvedett a Wagner csoport

Maliban is, Ukrajnában is veszteségeket szenvedett a Wagner csoport

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges.

A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az esetet az AFP hírügynökségnek megerősítette két helyi választott tisztségviselő és egy kórház is. A mali hadsereg nem kommentálta a bejelentést.

Maliban katonatisztek egy csoportja 2020-ban puccsal magához ragadta a hatalmat, Bamako pedig ezt követően szorosabb együttműködést alakított ki Oroszországgal, valamint a Kremlhez köthető Wagner magáncéggel – állítják hírügynökségek.

Moszkvai kapcsolatai miatt Bamako viszonya mind Párizzsal, mind pedig Berlinnel megromlott a terrorellenes együttműködésben: Franciaország a héten az utolsó katonáját is kivonta Maliból, a német kormány pedig bejelentette, hogy felfüggeszti katonai misszióját az országban, “mert a junta nem biztosítja az együttműködés feltételeit”.

Hírdetés

Mali 2012 óta belbiztonsági válsággal küzd. Az először csak az ország északi részében terjeszkedő dzsihadista szervezetek kiterjesztették befolyásukat Mali középső és déli részére, valamint a szomszédos Burkina Fasóra és Nigerre is.

Popasznánál is veszteségeik vannak

A csoport Ukrajnában, Popasznánál is veszteségeket szenvedett, ezek mértéke azonban egyelőre nem pontosítható.

A BBC tájékoztatása szerint az ukrán tüzérség belőtte a csoport főhadiszállását. Szerhij Hajdaj kormányzó azt közölte, a csoport több mint 100 tagja vesztette életét. A támadás hírét a csoport is elismerte hivatalos Telegram-csatornáján, azonban az áldozatok számát nem közölték. Az ukrán fél az eddigi tapasztalatok alapján általában felülbecsüli az orosz veszteségeket, így nem tudni, a százas számnak mennyire adhatunk hitelt.

A tűzcsapásra valószínűleg az adott okot, hogy Jevgenyij Prigozsin, a csoport parancsnoka is a helyszínen tartózkodott. Azonnal megindult a találgatás, hogy Prigozsin életben van-e? A támadást követően a csoport Telegram-csatornáján közzétettek egy posztot, amelyen Andrej Bogatov, afganisztáni veterán, a Wagner csoport 4. felderítő és rohamszázadának korábbi parancsnoka látható Prigozsinnal a romok között. “Prigozsinnal a testét keressük” – kommentálta a poszt alá Bogatov, melyet több csatorna is átvett.

Illetve tegnap közzétettek egy szöveges posztot is, mely szerint Prigozsin jól van, és vidám.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »