Make Romania Great Again: találkozott Johannis és Trump

Make Romania Great Again: találkozott Johannis és Trump

Közös nyilatkozatot fogadott el kedden Klaus Johannis román államfő és Donald Trump amerikai elnök, amelyben az Amerikai Egyesült Államok támogatásáról biztosítja Romániát a Visa Waiver programba való felvételére irányuló erőfeszítései kapcsán.

A dokumentumban leszögezik, hogy a két ország közötti stratégiai partnerség elmélyítésével új lehetőségek nyílnak a biztonság növelésére, a fejlődésre és a jólétre, illetve a közös kihívásokkal szembeni hatékonyabb fellépésre.

A nyilatkozat felidézi az 1989-es forradalmat, és kitér Románia NATO-csatlakozásának 15. évfordulójára is.

„Országaink közösen kitartó erőfeszítéseket tettek haderőink korszerűsítése és a NATO keretében a méltányos tehermegosztás kapcsán tett vállalásaink teljesítése érdekében. Katonáink vállvetve harcolnak a szabadság védelme és a NATO keleti szárnya védelmi és elrettentő erejének megerősítése érdekében, beleértve a Fekete-tenger térségét is, amely stratégiai jelentőséggel bír a transzatlanti biztonság tekintetében. Ugyanakkor el akarjuk kerülni azokat a biztonsági kockázatokat, amelyek az 5G távközlési hálózattal kapcsolatos kínai befektetésekkel járnak” – áll a dokumentumban.

Ennek szövege ugyanakkor leszögezi: mind Románia, mind az Amerikai Egyesült Államok elismeri, hogy az energetikai biztonság nemzetbiztonsági kérdés.

„Hangsúlyozzuk ellenvetésünket az Északi-Áramlat 2 és más olyan projektekkel szemben, amelyek energetikai szempontból függővé teszik szövetséges és partnerországainkat Oroszországtól. Románia földgázforrásai hozzájárulhatnak országaink jólétének növeléséhez, illetve Európa energetikai biztonságának megerősítéséhez” – mutat rá a nyilatkozat.

Hírdetés

A dokumentum kitér arra is, hogy a jogalkalmazás és a korrupció elleni küzdelem terén a két ország között fennálló kiváló partnerség alapja az elköteleződés a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás mellett, amelyeket a román nép is támogat.

„Hangsúlyozzuk, hogy a jó kormányzás képezi közös jólétünk és biztonságunk alapját” – áll a nyilatkozatban, amelyben a felek elkötelezik magukat a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat megerősítése és a befektetések ösztönzése mellett.

A nyilatkozat elfogadása előtti megmegbeszélésen Donald Trump azt mondta, megtiszteltetés számára, hogy a Fehér Házban fogadhatja Johannist, aki nagy tiszteletnek örvend.

„Jó munkát végzett. Értesüléseim szerint kampányidőszak következik Romániában, de úgy gondolom, hogy ön boldogulni fog, mert nagyon tehetséges, szereti az embereket” – fogalmazott az USA elnöke, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az USA romániai megítélése jobb, mint bármikor, és a két ország közötti kereskedelmi forgalom is számottevő. „Sok romániai él itt az Amerikai Egyesült Államokban, sikeres emberek. (…) Olyan emberek, akik szeretik Romániát” – tette hozzá.

A beszélgetésen Klaus Johannis is kiemelte, fontos számára, hogy ismét találkozhat az USA elnökével, és újfent tárgyalhatnak a két ország közötti kiváló partnerségről. „Az ön vezetése alatt sokat haladtunk előre, és ez a továbbiakban is így lesz. Ez nagyon fontos számunkra, és azt hiszem, jó úton járunk, amiért köszönetet mondok” – fogalmazott.

Trump leszögezte, szívesen ellátogatna Romániába, és egyeztetni fog román hivatali kollégájával a témáról.

Az amerikai elnök ugyanakkor adott román kollégájának egy sapkát is azzal a felirattal, hogy: „Make Romania Great Again” (Tegyük újjá naggyá Romániát). (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »