Májustól visszatérnek az ingyen ebédek az iskolákba

Májustól visszatérnek az ingyen ebédek az iskolákba

Ugyan a kormánykoalíció még tavaly nyár előtt megszüntette az ingyenes ebédet az iskolában, most úgy tűnik, újra visszatér, bár egy kicsit megbonyolítva. A szülőknek ezekben a napokban kell megerősíteniük érdeklődésüket az óvodában vagy az általános iskolában a támogatás iránt. Úgy tűnik, hogy a fenntartók átállása erre a rendszerre nagyobb gond nélkül végbemegy, pedig sokkal nagyobb lesz az adminisztrációjuk ennek kapcsán.

Az ingyenes ebédek május 1-jétől térnek vissza az iskolákba. De ezúttal sem lesznek teljesen ingyenesek, az iskoláknak ugyanis vannak rezsiköltségei, írja a noviny.sk portál.

A napokban több óvoda és általános iskola küld nyomtatványt a támogatás iránti érdeklődés visszaigazolására az Edupage-en keresztül.

Április végéig ugyanis minden gyereket be kell jelenteni, hogy május 1-től működhessen az új rendszer, és ezt nem lehet egyik napról a másikra megtenni.

Hírdetés

Az ingyenes ebéd helyett „inkább az étkezési támogatás kifejezést kellene használni, mert a nem túl szerencsés „ingyenes ebéd” kifejezés már az első bevezetésekor is megnehezítette a gyakorlati alkalmazást. Az ebédet ugyanis a szülőnek kell teljes egészében kifizetnie, s ha a támogatás odaítélésének feltételeit teljesíti, akkor a teljes előleget visszakapja” – mondta Mária Tejiščáková, az Szlovákiai Iskolai Étkeztetés Első Egyesületének elnöke.

Fontos tehát, hogy a szülők az Edupage-on keresztül elektronikusan vagy írásban juttassák el a kérelmet az iskolába, mert ez alapján regisztrálják a gyerekeket.

S bár az iskolák lényegében visszatérnek az egyszer már bevezetett koncepcióhoz, néhány részletre ezzel kapcsolatban még mindig várnak az oktatási minisztériumtól. Például az oktatási intézmények különböző zónákba való besoroltsága kapcsán is, mert a támogatás az ötödik zónára vonatkozik. „Még nem teljesen világos a vezetők számára, hogyan kell kezelniük majd a támogatást”.

A támogatás tehát május 1-től kezdődik, függetlenül attól, hogy a szülő kap-e adókedvezményt a gyermek után vagy sem.

„Május 1-től azokra a gyerekekre is vonatkozik az étkezési támogatás, akiknek a szülei adókedvezményben részesülnek” – tájékoztatott Marianna Šebová, a munkaügyi hivatal sajtó- és kommunikációs osztályának dolgozója.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »