Májustól drágul a gáz ára Ukrajnában

Májustól drágul a gáz ára Ukrajnában

Ukrajnában a Naftohaz gázszolgáltató társaság közzétette éves gáz tarifáját. Figyelembe véve más szállítók árajánlatait, a gáz ára 2021 májusától emelkedni fog.

2022. április 30-ig egy köbméternyi gáz 7,96 hrivnya lesz.  

A múlt hónapban a gáz ára 6,99 hrivnya volt – írja a Golos.ua információs hírügynökség a Naftohaz honlapja nyomán.

A Naftohaz Ukrajna sajtószolgálata az árak növekedését az európai piacokon a földgáz költségeinek emelkedésével és az európai tárolók alacsony készleteivel magyarázta.

Ukrajnában a gázáremelkedés mögött álló fő tényezők az európai földgázárak emelkedése – májusban az európai központokban a földgáz költsége majdnem 9 hrivnya/köbméter.

Hírdetés

Az árak emelkedése több tényező következménye: egyrészt az alacsony havi átlaghőmérséklet miatt megnövekedett erőforrás iránti kereslet – az idei április átlagosan 3 fokkal volt hidegebb, mint az éghajlati norma; másodszor, alacsony gáztartalékok (2021. április 22-én Európa földalatti tárolói csak 29%-ra vannak feltöltve), harmadszor az emelkedő CO2-kibocsátási árak Európában – áll a vállalat közleményében. 

Mint tudjuk, 2021. május 1-jétől minden háztartási fogyasztó automatikusan áttér az éves tarifacsomagra.

Csak akkor szükséges új szerződést kötni, ha a fogyasztó másik szállítóra kíván átváltani.  

A tarifa 2022. április 30-ig lesz érvényes.

Ez azt jelenti, hogy a gáz árát rögzíteni fogják, havonta 25-ig kell kifizetni az előző hónapban elfogyasztott gázért. Ugyanakkor a szállítóknak tilos az egész év során az éves tarifában emelni a gáz árát.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »