Májusi ünnepek és hagyományok a Kürtös hasábjain

Májusi ünnepek és hagyományok a Kürtös hasábjain

Megjelent a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közéleti-társadalmi havilapjának májusi száma. A tartalomból:

Az újrainduláshoz a közelgő Szentlélek eljövetelén kívül a saját lelkünkre is szükségünk lesz címmel közöl jegyzetet a címlapon.

Rendhagyó módon tartották meg a Madách Irodalmi Napokat Alsósztregován. A korlátozott létszámú eseményen négy facsemetét is elültettek a nemrég teljes egészében felújított Madách-kastély parkjában.

A tavasz és a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása a kulturális és közélet újjászerveződését is elhozta.  A Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya folytatta a Madách Irodalmi Délutánok rendezvényfolyamot.

Dr. Limbacher Gábor, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója a palóc vidékeken tartott májusi ünnepeket vette górcső alá.

Hírdetés

A lap interjút közöl az ipolyhídvégi származású Balázs Zsuzsa újság- és forgatókönyvíróval.

Szkíta napokat rendeztek Balassagyarmaton, Ipolybalogon a második világháború magyar hőseire emlékeztek május 8-án. Szűk körben tisztelegtek az Alsóesztergályon eltemetett Kubányi Lajos, a Nógrád festője emléke előtt.

Továbbá megtudhatjuk, hogy Ipolyszécsénykén állami támogatásból valósul meg a szemét hatékonyabb szeparálása.  Május elseje nem csupán  a munka ünnepe, eleink ilyenkor állítottak májusfát. Ipolybalogon felelevenítették ezt régi szép szokást.  A környékről származó Balga Zoltán atya pünkösdi gondolatait osztja meg az olvasókkal.

A májusi lapszámban is helyet kap a kertészeti tanácsadás, s nem hiányozhat a könyvajánló sem.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »