Május elején mutatják be online A premontrei örökség című új magyar filmet

A premontrei szerzetesrend 2021-ben ünnepli fennállásának 900 éves jubileumát. Az évfordulóra készülve a Shoeshine csapata gyönyörűen fotografált filmben mutatja be, hogyan őrzik elevenen ezt a tekintélyes hagyományt a rend tagjai: szerzetesek, papok és nővérek. A premontrei örökség című film online bemutatója május 3-án lesz látható.

Magyarországon már az alapító, Szent Norbert életében jelen voltak a premontreiek, sorsuk az ország történelmével összefonódott. Mit csinálnak ma, a 21. században a rend tagjai? Kicsodák ők? Szerzetesek, papok és nővérek, akiknek ünnepélyes közösségi imádság, lelkipásztorkodás, tanítás és szegénygondozás alkotja az életét.

A Csornai Premontrei Prépostság, a Gödöllői Premontrei Apátság, a Váradhegyfoki Premontrei Prépostság (a mai Románia tereületén) és a Premontrei Női Kanonokrend tagjai – szám szerint negyvenen – alkotják a Magyar Premontrei Cirkáriát. Budapest, Csorna, Gödöllő, Keszthely, Nagykökényes, Nagyvárad, Szombathely, Türje, Zsámbék és több más kisebb település dicsekedhet azzal, hogy rendházuk, templomuk, iskolájuk vagy szociális intézményük működik ott.

A premontrei örökség című, egész estés dokumentumfilm, amelyen három éven át dolgozott a Shoeshine, megrendítő valóságában ábrázolja a rend közösségét, csendes és alázatos munkáját társadalmunk mindennapjaiban.

Imádság köré rendeződő élet; felelősségteljes időbeosztás; egészséges és hiteles tevékenységű közösség; az emberek szolgálata: Krisztus szolgálata; só, kovász és világosság a világ számára; elkötelezettségben rejlő alkalmasság – ezekkel a kifejezésekkel lehet összefoglalni dióhéjban a premontreiek hivatását, ezáltal a róluk készült alkotást is.

„Ad omne opus bonum parati – Minden jó ügyre készen!”

A premontreiek életében kiemelkedő jelentőséggel bír a liturgikus imádság: szerzetesi életük legfontosabb része a zsolozsma és a szentmise. Ebből és az Isten imádásából táplálkozva adják tovább a hitet, a reményt és a szeretetet embertársaiknak, biztos gyökeret és otthont adva nekik az állandóan változó világban.

Hírdetés

A premontrei tanításban–nevelésben központi elem az imádság jelenléte az iskola falai között, missziós feladatoknak és a hitélet lehetőségeinek tárházát biztosítják tanítványaik számára. Színvonalas oktatás, magas szintű elvárások, megszólíthatóság és emberközelség, a társadalom és a családok mellé állás fémjelzi a premontrei iskolákat.

„Contemplata vivere et aliis tradere – Imádságból élni és azt másoknak átadni.”

A lelkipásztorkodás és tanítás mellett a rendi karizma részét képezi a szegények felé fordulás is: érzékenyek a közösségek problémáira, napközis gyermekeket, iskolás fiatalokat, rászoruló felnőtteket és kiszolgáltatott időseket támogatnak, gondozzák az élet hajótörötteit.

A premontrei örökség című filmben ezek az értékek öltenek testet, s az alkotás azt is bemutatja, hogy a rend tagjai miként valósítják meg ezeket az eszméket a mindennapokban.

Érdekes és szerencsés egybeesés, hogy a filmet éppen a hivatások vasárnapján (húsvét negyedik vasárnapján) mutatják be a közönségnek. A Shoeshine csapata előnyben részesíti a személyes kapcsolatokat és így a közönségtalálkozókat is, de a járványhelyzetre való tekintettel a nyilvános vetítés hagyományától most el kell térniük. Így rendhagyó módon a filmbemutató és az azt követő kerekasztal-beszélgetés élő közvetítés révén lesz elérhető május 3-án 20 órától a filmes csapat YouTube-csatornáján.

A film előzetese ITT érhető el.

Forrás: Shoeshine.hu

Fotó: ODPictures Art Studio

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »