Majomhimlő: Az EU 110 ezer adag oltóanyagot vásárol

Majomhimlő: Az EU 110 ezer adag oltóanyagot vásárol

Az Európai Unió mintegy 110 ezer adag majomhimlő elleni oltóanyag vásárlására vonatkozó megállapodást írt alá – közölte kedden az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság közölte:

szerződést kötött a Bavarian Nordic vállalattal a majomhimlő ellen is alkalmazható vakcinájának szállításáról.

Mivel a fertőzéses esetek száma folyamatosan növekszik, a megállapodás június végétől elérhetővé teszi az oltóanyagokat valamennyi uniós tagállam, valamint Norvégia és Izland számára – írták.

A vakcinákat az EU arányosan juttatja a tagállamok számára, figyelembe véve a járvány által különösen sújtott országokat

– tették hozzá.

Hírdetés

Közölték:

az uniós szinten engedélyezett, jelenleg a felnőttek himlővel szembeni védelmére szolgáló vakcina védelmet nyújt a majomhimlővel szemben is.

A majomhimlő-járvány kitörése rámutatott az egységes uniós megközelítés fontosságára a kialakulóban lévő egészségügyi veszélyekre való felkészültség és reagálás terén – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa kedd reggel,

az EU-tagországok egészségügyi minisztereinek luxembourgi találkozójára érkezve azt mondta, hogy a megállapodás értelmében az oltóanyagokat uniós forrásokból vásárolják meg és június végétől szállítják az EU tagállamaiba.

Hozzátette, ez lesz az első alkalom, hogy az uniós bizottság úgy fog EU-forrásokat mozgósítani vakcinavásárlásra, hogy aztán az oltóanyagokat szétosztják a tagállamok között.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) június elején közölte, hogy kapcsolatban áll a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai céggel olyan kísérleti adatok elemzéséről, amelyek alátámaszthatják az Imvanex oltás alkalmazásának engedélyezését a himlőn túl a majomhimlőre is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »