Majdnem Vona Gábor kapta a Sánta Kutya díjat

Majdnem Vona Gábor kapta a Sánta Kutya díjat

A Jobbik elnökét szerette volna díjazni a Magyar Cenzúra Napjának Ünnepélyét Szervező Bizottság – azaz Czakó Gábor és barátai – azonban, mint az író-publicista közölte, erre mégsem került sor, „mert már a hazugság sem a régi”.

Az óbudai Kerék vendéglő pincehelyiségében került sor az avantgard performanszra hajazó díjkiosztóra: a zöld-fehér kockás abrosszal borított hosszú asztal egyik végén foglalt helyet a bizottság, a másikon körülbelül négy újságíró. A plénum hagyományosan minden péntek 13-án ül össze, és díjazza azt, aki szerintük a leginkább félrevezeti az országot.

A társaság egyébként még megérkezésünkkor is azon polemizál, ki mindenki kaphatná a díjat; egyikük Ungváry Krisztián nevét dobta fel, ám mivel sem ő, sem mások nem emlékeztek arra, hogy a történész mit is mondott, ami miatt kijárna neki a kétes elismerés, végül elvetették az ötletet, és eredményt hirdettek.

Hírdetés

„A Magyar Cenzúra Napjának Ünnepélyét Szervező Bizottság kihirdeti: hosszú viták után úgy döntöttünk, hogy Vona Gábor kaphatná a díjat, de mégsem, mert ma már a hazugság sem a régi” – mondta el Czakó. Mondanivalóját némi csend követte, majd az egyik bizottsági tag segített értelmezni a helyzetet „most nem osztunk díjat”, és folytatódott a farkasszemezés a döbbent újságírókkal.

Annyi a hazugság a világban, hogy nehéz dönteni – tették hozzá utána. Később a Hír Televízió kérdésére Czakó elmondta összefüggően a korábbi két mondatot, és pontosított is: bár nem szokásuk indokolni, de most nekünk elmondják, azért Vona lett a majdnem-díjaztott, mert nem szavazta meg az Alaptörvény módosítását. „Csalódottak?” – kérdezte kuncogva, mi pedig lassan szedelődzködni kezdtünk.

A hazugság intézményesült, így már személyeknek nem érdemes osztani, különben naponta osztogathatnánk a díjat – tette még hozzá vigasztalólag egyikük a távozóknak, majd arról kezdtek beszélgetni, hogy miért nevezték el tanknak a tankot a britek, illetve hogy honnan eredhet a lajtos kocsi neve. Lajtán túlról! – vágta rá Czakó, majd becsukódott mögöttünk az ajtó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »