Majdnem a magyarok keresik a legkevesebbet – Kalauz, hétfő 9.10

Majdnem a magyarok keresik a legkevesebbet – Kalauz, hétfő 9.10

Adás:
2015. július 6., hétfő 9.10

Szerkesztő: Török Dániel
Műsorvezető: Póka Zalán

Hírdetés

Hatalmas az érdeklődés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium július elsejével indult mosógépcsere-programjára, hiszen számos háztartásban használnak több évtizedes, sokat fogyasztó, rozoga gépeket. A pályázati portálon azonban már most az olvasható, forráskimerülés miatt szünetel a pályázatok benyújtása. A Kalauzban 9 órától utánajárunk, mi történhetett, érdemes-e pályázni és mennyi energiát spórolhatunk a korszerű háztartási gépekkel.

A közép-, a kelet-európai és a balkáni országok közül majdnem mi keressük a legkevesebbet, a magyarokat sújtja a legmagasabb adók egyike, és rengeteg járulékot is kell fizetnünk – derül ki egy nemzetközi adótanácsadó cég adataiból. Míg az unió legmagasabb minimálbérét fizető Luxemburgban 600 ezer forintot kap a munkavállaló, addig nálunk 105 ezer forintot. Önök szerint mi lehet ennek az oka? Létezik más út is, mint a magas adók? A Kalauzból fél tíztől megtudhatják, milyen különbségek vannak az itthoni és a szomszédos országok adózási szokásai között.

Az Út a diplomához programban idén 210 millió forintos ösztöndíjkeretet különítettek el felsőoktatásban tanuló roma fiatalok számára. Vajon hány hátrányos helyzetű fiatal jut ma el diplomáig, és hányan tudják igénybe venni a támogatást? Létezik esélyegyenlőség az egyetemeken? Tíz órától megtudhatják, milyen út vezet a mélyszegénységtől a felsőfokú végzettségig.

Egy elektronikai világmárka felmérésre szerint okosodnak a magyar háztartások: többet használunk okostelefont, tabletet, számítógépet, neten tanulunk és több tartalmat fogyasztunk. Sőt, életünk szinte minden területén számítógépek vesznek körül minket: okos rendszer irányítja az útdíjfizetést, a közlekedést, sőt akár egy egész várost is, otthon pedig kamerás babafigyelő vigyázza gyermekeink álmát. Vajon merre vezet a technikai fejlődés? Tizenegy órától arra keressük a választ, merre tart a technikai fejlődés, milyen előnyei és veszélyei vannak a robotok és intelligens eszközök elterjedésének.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »