Maia Sandu üdvözölte az igenek győzelmét az európai uniós csatlakozásról tartott népszavazáson

Maia Sandu üdvözölte az igenek győzelmét az európai uniós csatlakozásról tartott népszavazáson

Maia Sandu üdvözölte az igenek győzelmét az európai uniós csatlakozásról tartott népszavazáson Kulcsár Péter2024. 10. 21., h – 19:04

Maia Sandu leköszönő moldovai elnök hétfőn üdvözölte az igenek győzelmét az előző nap országa európai uniós csatlakozásáról tartott népszavazáson, amelyet szavai szerint épphogy csak sikerült kivívni „az igazságtalan küzdelem” és Moszkva „galád beavatkozásaival” szemben.

Moszkva bizonyítékokat követelt „e súlyos állítások” alátámasztására, és bírálta a népszavazáson leadott szavazatok összeszámlálása közben elkövetett „szabálytalanságokat”.

Hírdetés

„Egy nehéz küzdelemben megnyertük az első csatát, ami meghatározza országunk jövőjét” – írta a Facebookon az 52 éves leköszönő elnök, egyben elnökjelölt, aki szorgalmazta a választók mozgósítását az elnökválasztás november 3-án esedékes második fordulójára.

A voksok teljes összeszámolása mellett a diaszpóra szavazatainak köszönhetően az igenek aránya 50,46 százalék lett, miután sokáig a nemek vezettek.

Első hivatalos megszólalásában hétfőre virradó éjszaka az államfő „a demokrácia elleni példátlan támadást” nehezményezte, „a moldovai nemzeti érdekek iránt ellenséges külföldi erőkkel együtt fellépő bűnbandákat” okolva, akik – mint fogalmazott – „eurók tízmilliói árán hazugsággal és propagandával kívánták megtéveszteni és korrumpálni a választókat.”

A leköszönő elnök a szavazatok 42,45 százalékát szerezte meg az első fordulón.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »