Magyarul tanulnak a románok: A Viszkisre négy nap alatt tízezren vettek jegyet

Magyarul tanulnak a románok: A Viszkisre négy nap alatt tízezren vettek jegyet

Öt napja, január 26-án volt a romániai premierje Antal Nimród filmjének Bukarestben, de kedd este már azt jelentette az Agerpress hírügynökség, hogy a nézőszám meghaladta a tízezret keleti szomszédunknál. A filmet jelenleg 21 román filmszínházban tartják műsoron, köztük olyan városokban is, ahol nem élnek magyarok. Mindenütt magyar nyelvű kópiát vetítenek, román felirattal.

Venczel Endre, a romániai forgalmazási jogokkal rendelkező Taylor Projects vezetője azt nyilatkozta a román hírügynökségnek, hogy meglepte az ottani mozik reakciója: még a dobrudzsai Medgidiáról is hívták, hogy vetítenék a filmet. Az alkotást A vándormozi elnevezésű kezdeményezésük keretében olyan településeken is bemutatják Székelyföldön, ahol évek óta bezárt a mozi.

Hírdetés

http://mno.hu/

 

Csíkszeredában, a Viszkis szülőhelyén azonban egyelőre nem – a helyi moziüzemeltetővel a forgalmazó nem tudott megállapodni annak ellenére, hogy egy korábbi magyar produkciót, a Kincsemet hasonló konstrukcióban nagy sikerrel, huszonkilenc alkalommal vetítették a városban. Ezért a Csíkszeredába tervezett bemutatót – Ambrus Attila személyes részvételével – egy közeli településen, Csíkcsicsóban tartották meg, közel hétszáz néző jelenlétében. Ambrus több bemutatón személyesen részt vett, kedden este például a marosvásárhelyi Kultúrpalotában volt két, közönségtalálkozóval egybekötött vetítés.

A filmnek egyébként nagyon jó a sajtója odaát is: a Romania Libera napilap A posztmodern betyár címmel számolt be a premierről, a Libertatea olvasó pedig Facebookon kérdezhették a szerkesztőségbe látogató Viszkist.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »