Magyarul szólalt meg, kirúgták – most demonstráltak érte

Magyarul köszöntötte a vásárlókat, ezért rúgták ki a cipőboltból – állítja egy somorjai édesanya, aki két hónapot dolgozott az üzletben. A helyi magyarok felháborodva állnak a történtek előtt. A Rómeó Vérzik zenekar szintén somorjai frontembere békés demonstrációt szervezett a bevásárlóközpont parkolójába, hogy minél hangosabban szóljon a magyar ének.

„Ebbe a városba soha nem voltak a magyarok és a szlovákok között ellentétek, és azért nagyon fontosnak tartjuk, mert somorja mindig is egy többnyelvű város volt, tehát régóta, több száz éve kétnyelvű város, és ezt meg akarjuk tartani a gyerekeink, unokáink számára mi is, ez akár rockerként, zenészként ez számunkra is nagyon fontos, hogy mindenhol tudjuk használni az anyanyelvünket, ez a legfontosabb dolog, és ezért gondoltuk, hogy egy ilyen békés, zenés demonstrációt fogunk csinálni” – hangsúlyozta Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik frontembere.

„Álmaimban álmodtam, jó lenne szeretni, legyen olyan hely, hol jó magyarnak lenni!” – a Kormorán ismert számát a helyi bevásárlóközpont parkolójában magyarok százai énekelték együtt.

„Hallatlan, hogy Somorján ilyesmi történik, az összes elődöm, az őseim, mindenkim, hát itt mindig otthon voltunk, nehogy már kiszorítsanak bennünket a nyelvünkből, na hát micsoda dolog ez, föl vagyunk háborodva” – mondta Lelkes Edit, a demonstráció egyik résztvevője.

Hírdetés

„Somorja mindig kétnyelvű város volt, itt a magyarság még mindig többségben van, és hogy ne tiltsák meg, hogy itten valaki magyarul beszéljen” – mondta Nagy Péter, aki szintén részt vett a megmozduláson.

A cipőket forgalmazó üzletlánc szlovákiai ügyvezetője azt állítja, hogy nincs etnikai háttere az eladónő kirúgásának.

„Nem azért bocsátotta el a Deichmann cég a hölgyet, mert magyarul beszélt, mi emellett ki is állunk. Valójában más okok miatt váltunk meg tőle, de erről a törvényi szabályozás miatt nem mondhatunk többet” – magyarázkodott Karel Madzia, a Deichmann Szlovákia ügyvezetője.

A demonstrálók nem hiszik el a Deichmann magyarázatát.

Az elbocsátott eladó egyébként próbaidős volt, így elbocsátását a Deichmann-nak hivatalosan nem kellett megindokolnia.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »