Magyarsága miatt alázták meg, majd dobták ki a kórházból a népdalverseny győztesét – ez nem diszkrimináció

Magyarsága miatt alázták meg, majd dobták ki a kórházból a népdalverseny győztesét – ez nem diszkrimináció

A román diszkriminációellenes tanács vizsgálatot indított annak a székelyföldi magyar kislány ügyében, akitől megtagadta a kolozsvári gyermekkórház egyik orvosa, hogy egy román nyelvet ismerő személy is vele tartózkodhasson a kórteremben, ráadásul végig megalázóan bántak vele, és kicsinyes bosszútól vezérelve ki is íratták az intézményből.

A 17 éves olaszteleki lány február közepén Kolozsváron az unitárius egyház által szervezett versmondó- és népdalvetélkedőn vett részt. Egy gyalogátjárónál keresztülment a lábán egy busz, ezért beutalták a kolozsvári gyermeksürgősségi kórházba.

Az erdélyi magyar média beszámolói szerint a Kovászna megyei lány szülei segítséget kértek Rácz Norbert unitárius lelkésztől, hogy tolmácsoljon nekik a kórház személyzetével való zökkenőmentes kommunikáció érdekében.

Az orvosi vizsgálat idején azonban a lelkészt felszólították, hagyja el a kórtermet, mert csak egy hozzátartozó maradhat a sérülttel.

A lelkész szerint Ioan Dobrescu ügyeletes orvos már a beutaláskor szóvá tette, hogy miért nem tud románul a páciens, és emiatt azt állítja a lelkész, végig megalázóan viselkedtek a lánnyal és családjával.

"Milyen dolog az, hogy az ember Romániában él, de nem beszéli az ország nyelvét?" – mordult rá az oláh a magyar népdalverseny győztesére. Sükei Katikát ugyan beutalták a kórházba, de olyan minimális eszközöket sem biztosítottak számára, mint tányér, bögre vagy evőeszközök, sőt az egyik nővér másnap reggel arra is rákérdezett, hogy a tenyerébe töltse-e a teát.

Ioan Dobrescu orvos ezek után sem volt elégedett: később, amikor egy unitárius lelkész meglátogatta a kislányt, azzal kezdett fenyegetőzni, hogy kiutalja Katikát a kórházból, és aztán "annyian lehetnek körülötte, ahányan akarnak". Ígéretét be is váltotta. A kiutalás után Horváth Anna alpolgármester közbenjárására sikerült a magyar lányt egy másik kórházba vinni megfigyelésre.

Asztalos Csaba, a román Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke csütörtökön a közmédiának elmondta, hogy a kórház elleni panaszt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nyújtotta be a szülők felhatalmazása alapján.

A kórház úgy véli, nem történt hátrányos megkülönböztetés

A testület csütörtökön tartotta az első meghallgatást, amelyen a felek nem jelentek meg, hanem írásos véleményben erősítették meg álláspontjukat.

Asztalos Csaba elmondta: a kolozsvári kórház elismerte az incidenst, közölték, hogy vizsgálatot indítottak az orvos ellen, de úgy vélik, nem történt hátrányos megkülönböztetés.

Hozzátette: a testület nem csak az orvos, hanem a kórház felelősségét is vizsgálja.

Rámutatott: korábban tárgyalt már a tanács arról, hogy a "romániai" egészségügyi szolgáltatásokban milyen mértékben biztosítják az anyanyelvi tájékoztatást.

Elmondta, a román állam nem rendelkezik adatbázissal arról, hogy hány orvos ismeri a kisebbségek nyelvét, és ebből a szempontból Románia nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit – magyarázta Asztalos Csaba.

A parlament ellenőrzése alatt álló diszkriminációellenes tanács bírságot szabhat ki, amennyiben megállapítja, hogy ebben az esetben hátrányos megkülönböztetés történt.

(MTI nyomán)

Előzmény: Arról faggatta az oláh orvos a kolozsvári népdalverseny győztesét a sürgősségen, miért nem beszél románul, ha Romániában él


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »