Magyarországra kennék, hogy kevesebb pénzt kap Szlovákia a MIG-ekért

Magyarországra kennék, hogy kevesebb pénzt kap Szlovákia a MIG-ekért

Módosult az Európai Tanács közös védelemmel kapcsolatos záradékának szövege, ami az Európai Békekeret keretében kifizetett pénz nyolcadik részletének jóváhagyását érinti. Ez a módosítás a szlovák MIG-29-es repülőgépekért járó pénzt is érinti, miközben egyre több, az ukrán háborús erőfeszítéseket támogató ország jelentkezik a szétosztásra váró 500 millió euróért.

A Politico című hetilap rámutatott, hogy módosították az Európai Békekereten keresztül folyósított pénzek nyolcadik részletének „gyors” jóváhagyását említő szövegrészt. A Politico szerint az eredeti megfogalmazást „felhígították”, és már csak arról van szó, hogy „dolgoznak” a részlet folyósításán.

Az 500 millió eurós részletet Magyarország hónapok óta blokkolja – írja az aktuality.sk, hozzátéve: a problémát az okozza, hogy az OTP Bank felkerült az nemzetközi háborús szponzorok listájára, így az ígért pénz nem jut el a kedvezményezettekhez. Szijjártó Péter 2023 májusában azt mondta, hogy addig nem lehet szó tranzakcióról, amíg az OTP az ukránok feketelistáján van, majd az év októberében az OTP bank lekerült a háborút támogató cégek listájáról.

Gyimesi György a közösségi hálón arról beszélt, hogy Szlovákia elsőként adta át Ukrajnának a MIG-flottáját, amihez KUB légvédelmi rendszer, lőszer és pótalkatrészek jártak. Hozzátette: Akkoriban Jaroslav Naď védelmi miniszter arról beszélt, hogy Szlovákia 900 milliós pénzügyi juttatást kap a gépekért, melyből 200 millió a védelmi minisztérium számlájára, további 700 millió haditechnikai fejlesztésekre ment volna. Naďot Eduard Heger exminiszterelnök és Zuzana Čaputová elnökasszony is támogatta. Gyimesi György elmondta: Szlovákiának jelenleg nincs működő légvédelme, miután a Patriotokat már rég kivonták, az olasz MAMBA rendszer pedig ez év áprilisában kerül kivonásra. Végül a MIG-eket váltó F-16-osokat csak most gyártják az USA-ban.

Hírdetés

Ennek tudatában „hogy alszik Korčok, Naď, Heger és Čaputová?” – tette fel a kérdést.

Juraj Blanár külügyminiszter az EU külügyi tanácsának brüsszeli ülése után elismerte, hogy aggasztják azok az információk, amelyek szerint Szlovákia az Európai Békekereten keresztül az eredetileg vártnál kevesebb pénzt kap az Ukrajnának ajándékozott MIG-ekért, mivel a visszatérítés utolsó részletét felfüggesztették.

A finanszírozás csökkenésének oka egyben az lehet, hogy Szlovákia és más uniós országok a Békekereten keresztül elkezdték követelni az átadott haditechnikai pénzbeni visszatérítését, és az 500 milliós összeget fokozatosan egyre több fél között osztják szét.

Aktuality.sk/ZDF.de/Facebook/Gyimesi György/HVG.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »