Magyarországot másolhatja Macedónia

Fizikai határzáron gondolkodik a migrációs hullámban szintén elég komolyan érintett Macedónia – derül ki abból az interjúból, amelyet a Figyelő készített a macedón külügyminiszterrel. Nikola Poposzki szerint az európai országok úgy dobálják egymásnak a menekültek problémáját, mint egy labdát.

„Nem létezik közös európai válasz, nincs európai megoldás, hogy miként kezeljük ezt a kérdést” – nyilatkozta a menekültválságról Poposzki. Hozzátette: amíg a balkáni államok, az Európai Unió és Törökország nem tudnak dűlőre jutni a probléma kezeléséről, addig nem lesz koordinált válasz.

A fizikai határzárral kapcsolatban elmondta: rövid távon nehéz megvalósítani, és hosszú távon nem is jelent megoldást, ennek ellenére megeshet, hogy szükség lesz rá.

Kötelességmulasztó görögök

Hírdetés

Megjegyezte, hogy a hozzájuk érkező migránsok egy uniós tagállamból, Görögországból érkeznek, Athén így más országra hárítja át kötelességeit. Ismert, az illegális migránsokat az első elért uniós országban kellene regisztrálni, és lefolytatni a menekültügyi eljárást, addig pedig nem lehetne őket továbbengedni. Közben Macedóniától azt várja az EU, hogy noha csak tagjelölti státust élvez, alkalmazkodjon az unió szabályaihoz.

Kijelentette azt is, hogy önerőből nem tudnak megfelelni minden uniós elvárásnak, mivel csak kétmilliós országról van szó.

Lassan elfogynak az eszközök

Macedóniában nyár óta a hadsereg is segít a rendőrségnek a szerb és a görög határ biztosításában. Augusztusban a köztársasági elnök elrendelte a hadsereg bevetését országa illegális bevándorlók által használt két határőrizeti zónájában, valamint az ezek közötti közlekedési folyosón, a hatóságok könnygázt és riasztógránátot is bevethetnek.

Augusztusban a migránsok áttörték a rendőrkordont macedón–görög határon, kaotikus helyzet állt elő, a rendőrség könnygázt is bevetett a bevándorlók megfékezésére, de nem sikerült őket feltartóztatni. A macedón hatóságok az elfogott migránsokat vonatra tették, és továbbszállították őket Szerbia irányába. Azóta ugyanezek a migránsok Magyarországot is elérték, sőt jó részük valószínűleg már távozott is Németország felé.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »