Magyarországot Majdan fenyegeti azért, hogy baráti viszonyt ápol Oroszországgal

Magyarországot Majdan fenyegeti azért, hogy baráti viszonyt ápol Oroszországgal

Magyarország hétfőn – november 17-én – kormányellenes tüntetések zajlottak országszerte. Csupán a fővárosban mintegy tízezren vonultak ki az utcára, csakhogy elégedetlenségüket fejezzék ki Orbán Viktor kormánya politikájával.

Az Ekonomika Szegodnya orosz hírügynökség jelenti, hogy már maga a tiltakozási akciók oka – Orbán nem volt hajlandó meneszteni a Washington által korrupcióval vádolt NAV-elnököt, Vida Ildikót – is gyanús. Az Egyesült Államokra nem jellemző az ennyire agresszív beavatkozás egy EU- és NATO-tagország belügyeibe.

Magyarország azonban szembetűnően kilóg a sorból. Orbán Viktor nem egyszer nyíltan kijelentette, hogy Magyarország számára az EU határain túl Oroszország az egyik legfontosabb partner. Magyarország és Oroszország már az Oroszország-ellenes gazdasági szankciók életbe léptetése után is szilárdította az együttműködést: a magyar hatóságok mindenneműen támogatják a Déli Áramlat projekt realizálását, míg más országok igyekeznek akadályokat gördíteni Oroszország elé. Orbán Viktor megerősítette, hogy az amerikai hatalmasok nyomást gyakoroltak rá ebben a kérdésben, hiszen a Nyugat távlati tervei közt az orosz gáztól való függőségének csökkentése és nem a zökkenőmentes gázellátás biztosítása szerepel.

Hírdetés

Lényegében egyértelmű, hogy a bizonyos magas rangú magyar tisztségviselők amerikai beutazására vonatkozó tilalom nem más, mint egyfajta diplomáciai figyelmeztetés a magyar hatalomnak az USA részéről. Senki sem kívánja meghallani Orbán szavait, hogy döntései nem „oroszbarát”, hanem „magyarbarát” jellegűek. Olajként hatott a tűzre Szijjártó Péter külügyminiszter azon kritikai megjegyzése is, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók hatástalanok és negatív hatást gyakorolnak a közép-európai országokra. Az USA számára ez elegendő volt ahhoz, hogy tudomásul vegye Oroszország és Magyarország „közeledésének” tényét. Mi több, Magyarország erősen diszkreditálta magát Washington előtt, amikor szeptemberben leállította a visszaáramló ukrajnai gázszállítást, bejelentve, hogy megnövekedtek belföldi szükségletei. Orbán akkor hangoztatta, hogy Magyarország nem támogathatja Ukrajnát saját érdekeinek csorbulása árán, de az Egyesült Államok számára ez nem indok.

Bizonyos körökben máris hírek keringenek, hogy a magyar hatóságok fontolóra veszik az Európai Unióból való kilépést, mert ugyanis megunták már, hogy politikájukat külső érdekeknek kell alárendelniük. Orbán Viktor még azt is kijelentette, hogy mai formájában az EU szerencsétlen utopisztikus kísérletté válhat, mert a túlságos központi bürokrácia akadályozza normális működését.

Egyszóval, lehet, hogy Magyarország kénytelen lesz fizetni az efféle lázongásért. Az internetadó elleni tüntetések szemléletesen bizonyítják, hogy mennyire könnyen manipulálható a lakosság hangulata a közösségi hálózatokban. Semmi sem garantálja, hogy azok az emberek, akik, kivonulva az utcára, követelték Vida Ildikó lemondását, tisztában voltak azzal, hogy tulajdonképpen egy nagyon egyszerű kombináció résztvevőivé váltak, amelynek eredményeként már egy Viktor kénytelen volt távozni a hatalomból.


Forrás:hungarian.ruvr.ru
Tovább a cikkre »