Magyarországon tombol a gyermekvédelem – Soós József apatörténete

Magyarországon tombol a gyermekvédelem – Soós József apatörténete

József 2012 környékén ismerkedett meg az exével. Az anyósával apósával ezután rossz volt a viszony, elüldözték tőlük – bár csak egy hétvégére ment hozzájuk -, rendőrséggel fenyegették meg, mire az akkori felesége utánament korábbi kapcsolatából származó gyermekével. Győrben egy albérletben éltek ezután.

Szilveszterkor Józsi átéléssel énekelte a Himnuszt. Szép, hazafias gesztus, nemdebár? Anyuka azonban veszekedni kezdett vele, miért a szívére tett kézzel énekel, miért nem az ő kezét fogja? Csak egy példa az összeférhetetlenségükre.

A már meglévő gyermekkel gondok jelentkeztek, az óvoda jelzésére el kellett vinni óvodapszichológushoz. Ott derült ki, hogy a nagymamáját édesanyjaként kezelte a kislány, mivel Józsi exe nem nagyon végzett el semmi munkát otthon, minden a nagymamára várt, illetve a gyereket is ő látta el.

Anyukának nem volt bevétele, de nem is akart elmenni dolgozni. Viszont a rezsije a győri kis lakásnak megnőtt, közel duplájára, mivel anyuka rengeteg vizet és áramot használt és a fűtéssel sem takarékoskodott. A megtakarításai Józsefnek kezdtek fogyni. Rengetegszer veszekedtek emiatt is.

Az ex féltékeny is volt, pl József egyik barátjának az 50. születésnapjára  sem engedte el Józsefet; ez a barát ezt a mai napig nem felejtette el nekik.

Az ex rengeteg fájdalomcsillapítót fogyasztott. Gyógyszerfüggés? Nem tudjuk.

Egyik este megjelent az ex apja és anyja váratlanul, és megbeszélték, hogy elköltöznek hozzájuk. Józsi belement és mindent feladott ezért. A költözésre a kislány magatartása miatt került sor, mert verekedett és csúnyán beszélt. Újra kellett kezdeni vele új helyen.

Elmentek nyaralni, Olaszba, de végül is végig veszekedték az utat az anyósékkal. Viszont ott fogant meg a közös kislány, Emese. Innen indul az igazi történet.

Az ex a barátainak sms-eket írt, a Józsi telefonjáról, hogy hagyják békén Józsit, mert ő már családos ember. Józsi egy tárgy volt: siker és vagyontárgy.

Nagyon nehezen három hónapot dolgozott az ex, elment táppénzre és azóta nem dolgozik. A kislányuk most nyolc éves.

Meglehetősen pokol volt a közös életük, de Józsi azzal volt zsarolva, hogy ha elmegy, soha nem láthatja a lányát.

A szülés előtt a parkolásból volt egy hatalmas veszekedés, mert ingyen akartak parkolni az anyósáék, de így nagyon messze kellett volna megállni és a várandós anyának sokat gyalogolni. Józsi nem értette és nem engedte ezt.

Hazafelé, szülés után szintén veszekedés volt, mert most meg túl messze állt meg Józsi. Ha van sapka, ha nincs sapka esete.

Józsi szinte tiltva volt a saját gyerekétől. Nap mint nap vita volt valamin. Nem csak Józsival, egymással is a családon belül.

Hírdetés

Józsi nyáron az emeleten lefeküdt, de nem úgy öltözve, ahogy az az exe szerint kellett volna, mire szóváltás után az ex elkezdte rúgdosni a hátát. Józsi megfogta a lábát, erre az ex tíz körmével végigszántotta a hátát, mire kapott egy pofont.

Hívták a rendőrséget, hiszen elcsattant a pofon, volt bizonyíték a „vadállat“ férfi ellen. Erre egyébként az ex és szülei előre rákészültek.

Feljelentés nem lett, de Józsinak el kellett hagynia a házat. Válás elkezdődött, ami két évig tartott. Az ex húzta az időt, holott ő adta be a keresetet.

2018 – ban elváltak.

Kis idő múlva kibékültek, úgy döntöttek, hogy a lányukért együtt kéne lenniük. Össze viszont nem költöztek. Józsi végül úgy érezte, csak a pénze miatt kellett, cserébe alig kapott valamit. Az ex nem dolgozott, amit a szülei sem néztek jó szemmel.

A kapcsolatuk megint arról kezdett szólni, hogy Józsinak azt kellett tennie, amit az exe kitalált neki. Viszont az apa lánya kapcsolat kifejlődött Józsi és Emese között.

Ex gyakran dühöngött, pl. üveget tört be, ha nem kapta meg, amit akart. A két kislány pedig követte az anyja példáját… csak a szerencsén múlott, hogy nem sérültek meg.

A sok veszekedés miatt Józsi ismét szakított. Elbúcsúzott Emesétől és elment.

Az anyuka a védőnőnél jelezte, hogy Józsi üti-veri a családot, mire védelembe vették őket. Kapcsolattartást újraszabályozták. Józsinak az Apák az Igazságért Egyesület segített.

Felügyelt kapcsolattartást ítéltek meg, és aztán az fejlődhet majd tovább, ha az apa és gyerek közt jó a viszony. Az ex feljelentette Józsit szexuális abúzussal a rendőrségen.

Szakértő megvizsgálta Józsit, elismerte, hogy nem történt abúzus. Lezárták az ügyet, de nem tájékoztattak erről senkit, csak anyuka tudta, aki viszont ezt elhallgatta ezt mindenki előtt. Sőt akadályozta a kapcsolattartást, hogy a gyerek beteg. Majdnem mindig a kapcsolattartás idején.

Józsinak – mint az apáknak ilyenkor – rengeteg az anyagi terhe, de ez nem érdekel senkit. Kötelessége, hogy fizessen, viszont láthatja-e kellő óraszámban a gyerekeit, az a kutyát nem érdekli. Pedig ez a gyerek érdeke lenne, nem is annyira Józsié. Hogyan valósul meg az igazi gyerekvédelem akkor hazánkban?

Később Józsi kérte, hogy a gyereket nála helyezzék el, de ennek ellenére 2022 vége óta nem látta a gyermekét.

Józsinak azonban meg kellett küzdenie a gyermekével való eddigi kapcsolattartásáért is. Nemcsak a helyszínét változtatták volna meg a felelős hivatalok, de az idejét is – havi egy alkalomra. Indokolva azzal, hogy az új helyszínen csak havi egyszer tudnak felügyeletet adni hozzá. Külön harcolni kellett érte, hogy minden maradhasson a régiben. Apa vagy: nem számítasz, de a gyereked apaigénye se – egy ilyen intézkedés ezt üzeni mindnyájunknak. Holott egyre több kutatás mutat rá, hogy MINIMUM a gyermek idejének 35%-ban szüksége van arra a szülőjére is, aki éppen nem gondozza (nincsen nála a felügyeleti jog.)

Esetkonferenciára is sor került, mivel anyuka nem működött együtt a helyi családsegítővel, és akadályozta a kapcsolattartást. Józsit itt is az Apák az Igazságért Egyesület képviselte. Ex belement a mediátor megkeresésébe, ahol sikerült olyan megállapodást kötni, ami minden félnek jó.

Az ex a keretmegállapodást aztán mégsem írta alá, így nincs kapcsolattartás, de még telefonos sem! Anyuka bojkottál mindent.

Józsi ezt mind jelezte a bíróságnak, amelyet az elutasított – de mindet. Természetesen Józsi megfellebbezte a határozatokat.

Nagyjából itt tart az ügy. A gyermek nő – apa nélkül, aki a gyermekről nem tud semmit.

Magyarországon tombol a gyermekvédelem.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »