Magyarországon ragadnak és zendülhetnek – képtelenség elküldeni a migránsokat

Nincs hová kitoloncolni a tiltott határátlépés miatt a bíróság által kiutasított személyeket, mert Szerbia nem veszi át őket, a származási országukba pedig az ottani helyzet miatt senkit nem lehet visszavinni. Több százan várakoznak bizonytalan sorsukra Magyarország területén – számol be a Népszabadság.

A lap szerint szeptember 15-től, a műszaki határzár működésbe lépésétől kezdve déli szomszédunk egyetlen egy személyt sem vett vissza a két ország között érvényben lévő visszafogadási egyezmény ellenére sem. A Szegedi Törvényszék sajtóosztálya nem felelt az ezzel kapcsolatban feltett kérdésekre, a lap ezért Kovács Tímea, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvéde adatai alapján becsülte meg a nyilvánosságra hozott számot.

A Népszabadság beszámolója szerint idegenrendészeti hatóságoknak kiváló módszerük van arra, hogy ellenőrizék azt mennyire az, aki annak vallja önmagát. Az illetőt megkérdezik, hogy mennyire ismeri azt a várost, nevezetes épületeit, útjait, iskoláit, amelyről azt mondja, hogy onnan érkezett. Hozzáteszi a lap ugyanakkor, hogy a magyar hatóságoknak többször az arab nyelű nevek helyes átírása is gondot okoz.

Hírdetés

Afganisztán, Irak, Szíria esetében szinte biztos, hogy a származási országba sem lehet visszatoloncolni az elítélteket.

A családoknak kötelező tartózkodási helyet jelölnek ki, az egyedülálló férfiak pedig Nagyfán, Vácon vagy más idegenrendészeti őrzött szállásokra kerülnek. Könnyen elképzelhető azonban, hogy legvégül befogadottként mégis Magyarországon maradnak – kijelölt kötelező tartózkodási helyen, de immáron nyitott táborban. A migránsok ügyvédei szerint nincs kizárva, hogy újabb és újabb olyan esemény lesz, mint nagyfai zendülés, mert ezeknek az embereknek a legnagyobb problémájuk a bizonytalanság. Belenyugodtak abba, hogy kiutasították őket Magyarországról – de nem értik, hogy miért nem hagyhatják el az állam területét.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »