Magyarországon már nincs demokrácia, mondta az EP egyik alelnöke

Magyarországon már nincs demokrácia, mondta az EP egyik alelnöke

Magyarországon már nincs demokrácia, mondta az Európai Parlament (EP) egyik alelnöke szerdán a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak.

Katarina Barley az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen uniós évértékelő parlamenti beszédével kapcsolatban készített interjúban kiemelte, hogy „viszonylag jól” sikerült a koronavírus-járvány kezelése.

A járvány még nem ért véget, de már látható, hogy az Európai Unió „hatalmas teljesítményt” nyújtott, és a járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási csomaggal „új utakra lépett” – mondta az EP alelnöke.

Kifejtette: „sokan nem is tudják, mennyire drámai (a helyzet) különösen Magyarországon, de Lengyelországban is. Sokak számára ez egy elvont, absztrakt téma, pedig az együttélésünk és európaiságunk alapjáról” van szó, és ha ez erodálódik, akkor az Európai Unió alapjai kerülnek veszélybe”.

Hírdetés

Mint mondta, a brüsszeli bizottságnak nagyobb nyomást kellett volna gyakorolnia az utóbbi években, hogy megelőzze ezt a veszélyes helyzetet.

A bizottságnak más eszközök is a rendelkezésére állnak, például a kötelezettségszegési ügyekben fordulhat az Európai Bírósághoz, vagy visszatarthat uniós támogatásokat, de ezeket az eszközeit „túl ritkán, túl óvatosan és túl későn” alkalmazza – mondta Katarina Barley.

Arra a felvetésre, hogy a külső nyomás nemigen hatásos, sőt éppen az adott kormánynak hajt belpolitikai hasznot, azt mondta, hogy van ebben valami, és különösen Orbán Viktor magyar kormányfő játszik ezzel a tényezővel. Így a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTQI) emberek ügyében hozott törvénnyel is az EU felháborodását akarta kiváltani. Ugyanakkor „tény, hogy ha csak a párbeszédnél és a hídépítésnél maradunk, akkor nem történik semmi”.

Így Orbán Viktor még abban az esetben is megtartaná ténylegesen a hatalmat, ha jövőre elveszítené a (parlamenti) választást” – mondta Katarina Barley.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »