Magyarországon is hadgyakorlatoznak

Harminckét nemzet vesz részt a NATO-tagországok és -partnerállamok logisztikusainak idei legnagyobb, Capable Logistician 2015 (CL15) elnevezésű magyarországi gyakorlatán – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel.

Azt írták: Pogácsás Imre dandártábornok, a Honvéd Vezérkar logisztikai főnökének tájékoztatása szerint ilyen méretű logisztikai gyakorlatot legutóbb 2003-ban tartottak a Magyar Honvédségben (MH). Ezen kívül 2013-ban a Többnemzeti Logisztikai Központ hasonló gyakorlatán vettek részt a magyar katonák Prágában. Akkor csak két-három országgal dolgoztak együtt, ezért az idei év legnagyobb hazai gyakorlata minden szempontból hatalmas megméretés a logisztikusok számára – idézték a dandártábornok szavait.

Magyarország egyrészről „befogadó nemzeti támogatást” nyújt az egyes katonai és civil csoportoknak, másrészről pedig a Magyar Honvédség valamennyi logisztikai szervezete részt vesz a foglalkozásokon.

Hírdetés

A június 26-áig tartó gyakorlat hétvégi ünnepélyes megnyitóján Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság vezetője a CL15 lényegét úgy foglalta össze: „a legfontosabb cél, hogy közösen tudjunk gyakorolni azokkal a szövetséges nemzetekkel és partnerországokkal, akikkel a műveleti szerepvállalásokban is szorosan együttműködünk”.

Jan Husák ezredes, a gyakorlat igazgatója azt is kiemelte: a katonai alakulatok együttműködésén túl a Capable Logistician azért is különleges, mert civil cégek bevonásával hajtják végre a különböző logisztikai feladatokat.

A HM múlt szerdán tájékoztatta az MTI-t arról, hogy több mint 1700 hazai és külföldi katona mintegy 600 eszközzel vesz részt a Bakony Harckiképző Központ gyakorlóterein tartandó gyakorlaton. Közleményükben kiemelték: a közös gyakorlatok erősítik a Magyar Honvédség honvédelmi képességét, elősegítik a szövetségesek közti hatékony munkát és együttműködést.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »