Magyarországon épít gyárat a Tesla legnagyobb riválisa – videó

Magyarországon épít gyárat a Tesla legnagyobb riválisa – videó

Öt és fél milliárdért Biatorbágyon épül az üzem.

Mint korábban írtuk, Tesla-rivális kínai cég épít gyárat Magyarországon. Kiderült, hogy a kínai NIO cég Biatorbágyon létesít üzemet, ahol akkumulátorcsomag-csereállomások fognak készülni. A gyár megjelenése már hónapok óta sejthető volt, nemrég pedig hivatalos megerősítés is érkezett róla, írja a Villanyautósok.hu.

Az akkumulátorcsomag-csereállomás használatakor egy konténer méretű állomásba beállva, az elektromos autók akkumulátorát egy teljesen automata rendszer percek alatt kicseréli egy feltöltött egységre, a kikerülőt pedig a háttérben szintén feltölti, hogy az egy másik autóba kerülhessen.

A NIO európai vezetőjének bejelentése szerint

az idén szeptemberben induló gyár több száz embernek ad munkát, a termelés felfuttatása után pedig évente 240 csereállomást állít majd elő.

A cég tervei szerint 2025-re már négyezer ilyen állomás működhet világszerte. A beruházást a magyar állam 1,7 milliárd forinttal támogatta.

Hírdetés

Biatorbágy az akkucsere-állomás mellett a NIO Power kutatás-fejlesztési központjaként, illetve európai képzési és üzemeltetési központként is szolgál majd.

A távol-keleti gyártók akkumulátorokkal kapcsolatos beruházásai terén Magyarország kedvelt célpont:

  • a Samsung Gödön alakította akkugyártó gigagyárrá az egykori képcső gyárát,
  • a dél-koreai SK Innovation pedig Komáromban épített két ütemben akkugyárat, majd Iváncsán kezdett új beruházásba.
  • Miskolcon a japán GS Yuasa gyárt akkumulátorokat.

Ezek a cégek a különböző alapanyagok importjához az országba vonzották a beszállítóikat is – jegyzi meg a portál.

A NIO alig nyolc évvel az alapítás után már negyven országban húszezer embert foglalkoztat. A gyártás 2018-as indulása óta pedig idén június végéig 218 ezer prémium elektromos autó készült el a cégnél. A NIO 2025-ig legalább huszonöt országban szeretne megjelenni a termékeivel.

A cég jelenleg 1039 akkucsere állomást üzemeltet a világon, és már túl vannak tízmillió akkumulátorcserén.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »