Magyarországon ellensúlyozzák az orosz agressziót

Magyarországon is lesz NATO gyorsreagálású parancsnokság. Erről állapodtak meg az észak-atlanti katonai szövetség szakminiszterei. A NATO az orosz agresszióra hivatkozva terjeszkedik Kelet-Európában.

Litvániában már gyakorlatoznak a NATO-egységek a szeptemberben átadott gyorsreagálású parancsnokság kiképzőterén. Székesfehérvár környékén hasonló gyakorlatokra lehet számítani, a városban van a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága.

A NATO védelmi miniszterei úgy döntöttek, hogy Magyarországon egy ötezer fős kiképzőtábort és egy műveleti parancsnokságot hoznak létre. A többi kelet-közép-európai tagállamban már van vagy lesz előretolt helyőrsége a NATO-nak.

„Ma elfogadtuk azokat a terveket, hogy újabb két gyorsreagálású NATO-központot hozunk létre Kelet-Európában: Magyarországon és Szlovákiában. Növeljük a régióban szolgálatot teljesítő katonáink számát, a szövetségeseink pedig azon dolgoznak, hogy biztosítsák a nagyobb mennyiségű hadifelszerelés elhelyezését. Ezzel a kelet-európai szövetségeseinket erősítjük meg” – közölte Jens Stoltrnberg a NATO főtitkára.

Hírdetés

A NATO szerint ellensúlyozni kell az orosz katonai agressziót. Ukrajna után Moszkva Szíriában is beavatkozott. Az orosz bombázók rendszeresen megsértik a NATO-tag Törökország légterét, ezért a védelmi szövetség Törökországba is küld katonákat.

„Felszólítjuk Oroszországot, hogy hagyjanak fel Bassár el-Aszad szír elnök felfegyverzésével és a katonai segítségnyújtással, mivel a támadások célpontjai a szíriai civilek, és nem az iszlamisták által ellenőrzött területek, ahogy azt az oroszok állítják” – közölte Michael Fallon brit védelmi miniszter.

A szíriai Hamában amatőr felvételek készültek egy orosz bombázás után, melyeken látszik: a megsemmisített épületek lakóházak voltak. A NATO szerint tízből kilencszer az oroszok nem az Iszlám Állam terroristáit támadják, hanem Aszad elnök ellenfeleit, amit orosz elnök értelemszerűen tagad.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy az ilyen terror elleni hadműveletek nagyon összetett környezetben történnek, és egyelőre még korai levonni bármilyen konklúziót, de alapvetően pozitív a mérlegünk” – mondta Putyin a szíriai bombázásokról.

A NATO szerint az oroszok valódi célja Aszad elnök hatalomban tartása, nélküle megszűnne Moszkva befolyása a Földközi-tenger térségében. Líbiáról ugyanis Kadhafi megbuktatásával lemondhattak az oroszok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »