Magyarországnak vannak pártatlan barátai is

Magyarországnak vannak pártatlan barátai is

A világ 24 országából több mint kétszázan jöttek el május 5-7. között a Magyarország Barátai Alapítvány (Friends of Hungary) idei, Budapesten tartott találkozójára. A pártoktól és kormányoktól független szervezet  világszerte dolgozik azon, hogy összekösse a magyar közösségeket, az óhaza és a különböző diaszpórák magyarságát, és  – ahogy célkitűzéseiket maguk is megfogalmazzák – objektíven, de értékközpontúan tájékoztassák a nemzetközi közösséget a magyarsággal kapcsolatos eseményekről.

A konferencia első napján Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta az Alapítvány tagjait, közöttük Vizy E. Szilveszter kuratóriumi elnököt, szombaton pedig a Pesti Vigadóban tartottak nagyszabású ünnepséget, ahol szokás szerint átadták a legérdemesebb tagoknak járó Magyarország Barátja díjat is, az érméket ezúttal Madarassy István szobrász készítette.

Az eseményén beszédet mondott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki szerint magyarnak lenni akkor is jó, és az összetartozás érzését nyújtja, ha Magyarország migrációs politikája miatt viták kereszttüzében áll, és „igaztalan vádak is érik” – Varga ezzel arra célzott, hogy Frans Timmersman, az Bizottság (EB) első alelnöke Brüsszelben antiszemita beszédnek titulálta Orbán Viktor Soros Györgyről szóló megjegyzéseit.

Hírdetés

A Magyarország Barátja díjat idén Reinhard Olt német újságíró, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője kapta meg, aki évtizedek óta behatóan foglalkozik a magyar társadalom helyzetével és problémáival –  de díjazták Lipták Béla, az alapítvány amerikai-magyar lobbivezetőjének munkáját is.

A Magyarország Barátai Alapítványt 2011-ben hozták létre, résztvevői olyan, nemzetközileg elismert magyarok és külföldiek, akiknek fontos a magyar kultúra ápolása és népszerűsítése. Az alapítvány nem vesz igénybe kormányzati vagy párttámogatást, programjait maguk a tagok finanszírozzák, akik saját költségből utaznak el a szervezet évenkénti világtalálkozóira – tevékenységükről, rendezvényeikről pedig a Hungary Today portál számol be rendszeresen.

Szerencsétlen helyzetet szült azonban, hogy a magyar kormány azonos néven – Friends of  Hungary – hozott létre egy amerikai bejegyzésű alapítványt, méghozzá jelentős, 15 millió dolláros tőkével. Az eredeti és elsőként bejegyzett Friends of Hungaryt emiatt több támadás érte, ők maguk pedig minden felületen hangsúlyozzák, hogy nincs közük a közpénzből létrehozott kormányzati szervezethez. 2015-ben végül kormányhatározatban szüntették meg a névazonosságot, az államilag létrehozott alapítvány azóta The Hungary Initiatives Foundation néven működik tovább.

A korábbi névazonosság azonban további félreértéseket szült: a hétvégén az MTI is összekeverte a két alapítványt (később helyesbítést tettek közzé), majd a Magyar Nemzet is elkövette ugyanezt a hibát, és állami alapításúként tüntette fel az egyébként teljesen független Magyarország Barátai Alapítványt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »