Magyarországnak sikerült, ami Szlovákiának jó ideje nem: nagyberuházót hozott keletre

Magyarországnak sikerült, ami Szlovákiának jó ideje nem: nagyberuházót hozott keletre

„A magyarok szerezték meg a BMW gyárunkat, mert többet fizettek” – írja a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap szerdai számának címlapján. Az évről évre egyre nagyobb eladásokat produkáló német autógyár végül Kassa helyett Debrecenben hozza létre új üzemét, amely legalább 1000 munkahelyet és évi 150 ezer gyártószalagról legördülő autót jelent.

A BMW döntését a szakképzett munkaerő mennyiségével, és a magyarországi ellátási lánc kiépítettségével indokolta. A BMW csak tavaly 1,4 milliárd euró értékben vásárolt magyarországi beszállítóktól. Nem hivatalosan azonban valóban sokat nyomhatott a latban az is, hogy az egymilliárd eurós beruházás támogatására Szlovákia 35 százalékos gazdasági ösztönzőtámogatást ajánlott, Magyarország azonban 50 százalékosat. Ami azonban érdekesebb, hogy a BMW a budapesti kormányt és politikai környezetet stabilabbnak látja, és ez is meghatározó faktorként jelent meg.

Érdemes leszögezni, hogy Magyarországnak sikerült az, ami Szlovákiának nem: nagy beruházót vinnie az ország keleti felébe. Bár a szlovák állami támogatás sem volt épp elhanyagolható (nagyjából 350 millió euró), de összehasonlítva a Jaguar Land Rovernek nyújtott 1,2 milliárdos stimulussal, plusz a félmilliárdos infrastrukturális beruházás átvállalásával, mégiscsak elmaradt a korábbi „nagylelkű” adományoktól. A Jaguar 3000 álláshelyet ígér, és ha egy teremtett munkahelyre adott támogatást nézzük, akkor a BMW-nél 350 millió helyett 560 millió euróra hízott volna a támogatás – ami már több, mint amit Budapest ajánlott.

Persze a nagy különbség, hogy a Jaguar Nyitrán, a Smer egyik szavazóbázisán létesített üzemet. A legnagyobb kormánypárt pedig az utóbbi időben nem a legnépszerűbb a keleti végeken. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem vették volna komolyan a versenyt. A szlovák állam már tavaly blokkolta a német autógyárnak szánt, leendő üzemterület alatti telkeket.

Miről maradtunk le

 

A BMW várhatóan 150 ezer autót gördít majd le évente debreceni üzeméből, 1000-nél több munkahelyet teremtve. A Portfolio.hu – egyébként a magyar kormánnyal felettébb kritikus – gazdasági portál pedig azt írja, hogy az üzem megépítése a munkaerőpiactól kezdve a lakosság vásárlóerején át az ingatlanpiacig mindenre hatással lesz.

Hírdetés

Példaként ott van Győr, ahol az Audi-gyár okán a legdrágább megyeszékhely, bár ez esetben Ausztria közelsége is okként jelenik meg. Kecskemét jobb példa. Ott a Mercedes üzeme miatt 2011-től a Magyarország 3. legnagyobb ütemű ingatlanár-emelkedése ment végbe. Mindemellett pedig a vásárlóerő növekedésével az ingatlanok felújítása is új lendületet kap.

Debrecen térségében (Észak-Alföld régió) a KSH szerint 76 ezer regisztrált munkanélküli van, bár úgy ahogy Szlovákiában, ott is probléma a szakképesítés. Ám a dolog nem annyira vészes, mint ahogy a Napi.hu sugallja (Komoly nehézségekbe ütközhet a BMW – veszélyben a magyar beruházás? címmel jelentetett meg írást a témában). Debrecen viszonylag közel van a nagy munkanélküliségi rátákkal küzdő délkelet-szlovákiai járásokhoz, és Kárpátaljához egyaránt.

Lehet még beruházás – de nem a BMW

 

A németeken kívül Szlovákia több ipari nagyberuházásnál is próbálja versenyben tartani magát. Zajlanak a tárgyalások a Zhi Dou kínai elektromosautó-gyártóval, itt Romániával vagyunk versenyben, illetve a szintén kínai gumi-gigagyárral, a Linglonggal. Ők Csehországot vették először fontolóra, de nem találtak elég helyet. Az általuk igényelt 100 hektáros üzemterületre Kassa környékén ellenben biztos akad hely – de ehhez meg kell állapodni. A Linglong ráadásul már aláírt egy jelentős összegű szerződést egy német autógyárral, így az európai üzemük megépítése számukra kulcskérdés.

Körkép.sk

Nyitókép: origo.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »