Magyarországig érnek a dunaszerdahelyi Fontana-bárban történt tízes gyilkosság szálai – VIDEÓVAL

Magyarországig érnek a dunaszerdahelyi Fontana-bárban történt tízes gyilkosság szálai – VIDEÓVAL

Gyanúsítottként hallgatták ki a Döcher-gyilkosság egyik gyanúsítottját a dunaszerdahelyi leszámolás helyszínén a szlovák rendőrök, ehhez a Terrorelhárítási Központ munkatársai csütörtökön adták át a szlovák Lynx különleges egység tagjainak az 56 éves férfit.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) vasárnapi, a rendőrség oldalán megjelent közleménye szerint a magyar igazságügyi szerveket a szlovák igazságügyi szervek kérték fel Bodoky Károly ideiglenes átadására, mert olyan nyomozati cselekmények végrehajtását tervezték, amelyekben elengedhetetlen volt a személyes jelenléte. A férfit Dunaszerdahelyre szállították, ahol Szlovákia történetének legsúlyosabb bűncselekményének helyszínén hallgatták ki – írták, emlékeztetve: a város központjában, a Fontana bárban 1999. március 25-én történt leszámolás tíz ember életét követelte.

A KR NNI tavaly októberben jelentette be, hogy elfogták az 1999-es Döcher-gyilkosság ügyében felbujtással vádolt férfit és az egyik feltételezett elkövetőt is.

Október 8-án Magyarországon fogták el Debreceni Alexet (eredeti nevén Haris Sándor, alias „Turek”), akit felbujtással gyanúsítanak, Németországban pedig aznap rendőrkézre került a bűncselekmény egyik feltételezett elkövetője, akit akkor „B. Károlynak” nevezett sajtótájékoztatóján Opauszki András megbízott igazgató. A gyilkosság feltételezett két elkövetője közül a másik, Szamaránszky Árpád már meghalt. Bodoky kiadatásáról a német hatóságok döntöttek, majd – az osztrák rendőség közreműködésével – november 30-án Hegyeshalomnál adták át a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Terrorelhárítási Központ munkatársainak.

Hírdetés

Döcher György vállalkozót és bolgár testőrét agyonlőtték 1999. február 2-án Budapesten, egy XV. kerületi presszóban. Döcher György ötéves börtönbüntetését töltötte, de engedéllyel tartózkodott a közvetve a tulajdonában lévő presszóban.

Már a nyomozás kezdeti szakaszában elképzelhetőnek látszott, hogy a sértettek alvilági leszámolás áldozatai lehettek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság 1999. október elsején szüntette meg az akkori eljárást, mert az ügyben nem sikerült „egyéb információkat” beszerezni. Tavaly augusztusban a szlovák és a magyar rendőrök olyan információhoz jutottak, amely alapján a gyilkossági ügyben az eljárás folytatása vált indokolttá.

Debreceni Alex a gyilkosság előtt egy dunaszerdahelyi bűnözői csoport vezetőjéhez fordult, hogy segítséget kérjen korábbi barátja és üzlettársa, Döcher megöléséhez. A csoport vezetője, Sátor Lajos ígéretet tett a gyilkosság végrehajtására, és erre felkérte Szamaránszky Árpádot és Bodoky Károly szlovák állampolgárokat. A KR NNI korábbi tájékoztatása szerint Sátor, aki szintén szlovák állampolgár, cserébe azt kérte Debreceni Alextől, működjön közre ellenlábasa, Pápay Tibor szlovák bűnöző megölésében. Debreceni ellen jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban a dunaszerdahelyi leszámolás ügyében.

Opauszki András korábbi tájékoztatása szerint a dunaszerdahelyi bűnözői csoport vezetője, Sátor Lajos 2010-ben eltűnt, a szlovák hatóságok szerint meggyilkolták, de a holttestét még nem sikerült megtalálni.

A KR NNI vasárnapi közleménye szerint Magyarországon a Bodoky elleni büntetőeljárást életvédelmi és célkörözési főosztályuk folytatja az 1999. február 2-án Budapesten, egy a XV. kerületi Szent Korona útján található vendéglátóhelyen történt kettős emberölés ügyében. Mint írták, a bűncselekmények felderítéséért a KR NNI szorosan együttműködik szlovák társszervével.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »