Magyarországi szakértő: Az ukránok most tesztelik, mennyire lehet a kőolajvezetéket geopolitikai fegyverként használni

Magyarországi szakértő: Az ukránok most tesztelik, mennyire lehet a kőolajvezetéket geopolitikai fegyverként használni

Bár szerdán újraindult az olajszállítás a Barátság-kőolajvezetékben, továbbra is vannak aggodalmat keltő kérdőjelek. A szlovák gazdasági miniszter szerint egy nyugati banknál akadt el a dolog, és nem akar “további politikai motívumokat belelátni”, de továbbra is ott lóg a levegőben a lehetőség, hogy a hasonló esetek miatt nem lehet készpénznek venni Barátság vezetéken érkező olajszállításokat. Hasonló kétségeket fogalmazott meg szerda délután a magyar ellenzéki ATV-nek nyilatkozó Balogh József energetikai szakember.

A Mandiner.hu közlése szerint szó sincs technikai problémáról a mostani leállás kapcsán, majd leszögezte:

“A Barátság vezetékre nem szabad energiapolitikát építeni. (…) Arra energiapolitikát építeni, hogy a Barátság vezeték 5, 10 vagy 15 év múlva ott lesz és működni fog, az elég nagy lutri”

fogalmazott. Azt javasolta, hogy inkább az Adriai vezetékre és a régiós finomítókkal való szorosabb együttműködésre kellene törekednie a magyar kormánynak.

Hírdetés

Emlékeztetett, hogy az orosz földgázszállítások mennyisége sem az elvárt szinten halad, pedig ott nem történt fizetési fennakadás.

Balogh szerint az ukránok azt figyelik, hogy miként tudnák a vezetéket geopolitikai fegyverként használni. 

“Szerintem ez egy főpróba, valami sokkal nagyobbra, amire majd december után készülnek, ha már a lengyelek és németek is leváltak erről a vezetékről.”

Mandiner.hu, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »