Magyarországhoz fordultak segítségért a ruszinok

Magyarországhoz fordultak segítségért a ruszinok

Az 1991-es, autonómiáról szóló népszavazás eredményének tiszteletben tartását követelik a kárpátaljai ruszinok, akik az önrendelkezésért vívott küzdelmükhöz Prága és Pozsony mellett Budapest segítségét is kérik. 

A Ruszin Szervezetek Koordinációs Tanácsa a közeljövőben tömegdemonstrációkat tervez, amelyeken Kárpátalja önrendelkezését fogják követelni – adja hírül a comments.ua ukrán hírportál.  

A szervezet emlékeztet: az 1991-es népszavazás döntését, melynek során a helyiek nagy többsége  az autonómia mellett tette le voksát, Ukrajna a mai napig nem tartja be. Hétfői tanácskozásukon elfogadtak egy határozatot, amelyben arra kérik az ENSZ-t, az Európai Bizottságot, az Európa tanácsot, és az EBESZ-t, gyakoroljanak nyomást Porosenko elnökre, hogy végre valóra váljon a referendum 24 éve elszabotált eredménye. 

Hírdetés

A ruszinok segítséget várnak Csehországtól, Szlovákiától és Magyarországtól is, a dokumentumot megküldték e három ország parlamentjének is. 

Az 1991 december 1-én tartott voksoláson a szavazók 78%-a támogatta Kárpátalja önrendelkezését Az ezen belül létrehozandó beregszászi autonóm magyar körzet létrehozására 81% mondott igent. 

Számos ruszin csoport évek óta követel speciális státuszt a régiónak. Ám Kijev még a ruszin kisebbség létezését sem hajlandó elismerni. A hivatalos álláspont szerint ez egy, a Trianon előtti magyar hatalom által „kitalált nemzetiség”, akik valójában az ukrán nyelv egyik nyelvjárását beszélik. Érdekvédelmi szervezeteiket pedig azzal vádolják, hogy „veszélyt jelentenek az ország területi integritására”

A tanács közleményében hangsúlyozza: nem Kárpátalja az egyetlen régió Ukrajnában, amely bízik abban, hogy alkotmányreform eredményeképpen számos kérdésben a helyben dönthetnek majd. Bogdan Lakatos, a szervezet társelnöke elmondta: Porosenkót számos bírálat érte az ország más vidékeiről, amiért elutasítja a regionális önrendelkezés gondolatát. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »